Provincie Drenthe

GS besluiten van 9 december 2003

Assen, 9 december 2003
Persberichtnummer 03-163



Dwangsom transportbedrijf voor illegaal storten afvalstoffen GS van Drenthe hebben Transportbedrijf J. Ottens in Emmer Compascuum een dwangsom opgelegd van 1000 euro per week, met een maximum van 4000 euro, vanwege het illegaal storten van afvalstoffen in de berm van het W.A. Scholtenskanaal in Klazienaveen.
De overtreding werd voor het eerst geconstateerd op 4 juni van dit jaar. De milieupolitie van de gemeente Emmen constateerde dat in de berm langs het kanaal plusminus 40 a 50 m3 bouw- en sloopafval was gestort. Uit onderzoek bleek dat het afval daar namens transportbedrijf J. Ottens was gestort. Een deel van het afval is inmiddels afgevoerd maar er staat nog altijd een container met een hoeveelheid vervuilde grond en enkele containers met bouw- en sloopafval.
De provincie Drenthe heeft transportbedrijf J. Ottens tot 26 oktober de gelegenheid gegeven de afvalstoffen te verwijderen. Tot op heden is dat niet gebeurd en is de provincie overgegaan tot het opleggen van de dwangsom.

Bestrijding schade door grauwe ganzen, kolganzen en smient uitgebreid GS hebben ingestemd met een wijziging van de nota "Flora en fauna: beleid en uitvoering wetgeving". Daarnaast krijgt de Faunabeheereenheid Drenthe (FBE) onder voorwaarden een ontheffing voor het doden van grauwe ganzen, kolganzen en smienten. Met deze ontheffing in de hand kan de FBE individuele grondgebruikers machtigen bovengenoemde vogelsoorten te verjagen en indien noodzakelijk te doden. De besluiten vloeien voort uit het landelijke "Beleidskader Faunabeheer" van het Ministerie van LNV, dat tot stand is gekomen in overleg met de provincies, natuur- en landbouworganisaties. Met dit beleid proberen minister Veerman en de provincies een halt toe te roepen aan de stijgende uitkeringen als gevolg van schade, veroorzaakt door de drie vogelsoorten. Tegelijkertijd worden in Nederland 80.000 hectaren aan foerageergebied voor grauwe ganzen, kolganzen en smienten gerealiseerd. Daarmee wordt een duurzame instandhouding van de populatie nagestreefd. Het besluit zal met name boeren in het noorden van Drenthe nieuwe mogelijkheden bieden. In de rest van de provincie verblijven vooral rietganzen, waarvoor het rijk geen verruimingsmogelijkheden biedt.
Zo lang de foerageergebieden nog niet zijn gerealiseerd, geldt een overgangsregeling. De verleende ontheffing maakt daar deel van uit. De FBE mag als ontheffinghouder grondgebruikers alleen onder strikte voorwaarden een machtiging geven. Naast de (dreigende) belangrijke landbouwschade moeten die aantonen, dat preventieve middelen en verjaging onvoldoende helpen. Bovendien wordt aangeraden eerst contact op te nemen met een jager, omdat rietganzen vaak worden verward met grauwe ganzen.

Tarieven openbaar vervoer gewijzigd
In navolging van landelijke afspraken hebben GS de regionale tarieven voor het openbaar vervoer vastgesteld. Die komen gemiddeld 4,33 procent hoger uit ten opzichte van het huidige jaar. De tarieven hebben betrekking op Q-liners, buurtbussen, treintaxi's in Emmen, Assen, Meppel, Hoogeveen en Beilen en het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in Coevorden en Emmen.
De tarieven voor Nationale Vervoer Bewijzen (strippenkaarten en abonnementen) worden vastgesteld door de minister van Verkeer en Waterstaat. Hoewel 35 decentrale overheden de bevoegdheid hebben om zelf de tarieven vast te stellen, is afgesproken dat zij de landelijke lijn volgen tot de invoering van de chipkaart. Een volledig overzicht van de nieuwe tarieven wordt volgende week gepubliceerd via dag- en weekbladen. Aan de vaststelling is de gebruikelijke bezwaar- en beroepsprocedure gekoppeld.

Provincie keurt begroting RTV Drenthe goed
Het college van gedeputeerde staten heeft vandaag de begroting van RTV Drenthe voor 2004 goedgekeurd en de subsidiebeschikking voor komend jaar afgegeven. RTV Drenthe ontvangt bijna 7 miljoen euro onder de voorwaarde dat voor 2005 en verder een sluitende begroting wordt ingediend zonder het eigen vermogen aan te spreken. Voor de aanschaf van nieuwe apparatuur en om de verbouwing van de nieuwe huisvesting aan de Beilerstraat niet in gevaar te brengen, maakt het college bovendien de schenking van ruim 1 miljoen euro - waar provinciale staten in maart van dit jaar toe besloten - over naar de omroeporganisatie.

200.000 euro voor steunpunt parkmanagement
De provincie gaat samen met parkmanagementorganisaties in Drenthe en de Drentse gemeenten een tweede fase ontwikkelen om het parkmanagement op bedrijventerreinen te verbreden en verder te professionaliseren. Parkmanagement houdt in dat ondernemers op een bedrijventerrein samenwerken bij bijvoorbeeld inkoop van diensten en afspraken maken over het onderhoud van het terrein. Duurzame kwaliteit staat daarbij voorop.

Het college van gedeputeerde staten (GS) stelde vandaag 200.000 euro beschikbaar voor de oprichting van een overkoepelende organisatie, dat een soort steunpunt moet vormen voor ondernemers die parkmanagement willen ontwikkelen. Ontwikkelingen waar de nieuwe organisatie een rol in zou kunnen spelen zijn bijvoorbeeld gezamenlijke energievoorziening of afvalverwijdering, poolvorming van personeel of benutting van restwarmte en -koude. Verder zal door de nieuwe organisatie samenwerking tussen bedrijventerreinen worden bevorderd. De vorm van de organisatie moet aansluiten bij de wensen van ondernemers, parkmanagementorganisaties en gemeenten en zal in de eerste helft van 2004 in overleg met hen vastgesteld worden

Nieuw lid in Awb-bezwarencommissie
De heer mr. drs. I. Simonides is door het college van gedeputeerde staten benoemd als plaatsvervangend lid in de onafhankelijke bezwarenadviescommissie van de provincie Drenthe in het kader van de Algemene wet bestuursrecht. De heer Simonis heeft ervaring in soortgelijke adviescommissies bij andere overheden. De benoeming geldt tot 19 juni 2006.

Preventief begrotingstoezicht
Gedeputeerde Staten hebben besloten de gemeenten De Wolden en Hoogeveen en een aantal gemeenschappelijke regelingen in Drenthe voor het jaar 2004 onder preventief begrotingstoezicht te plaatsen. De gemeente Hoogeveen heeft geen materieel sluitende begroting 2004 en meerjarenramingen 2005-2007 ingezonden. Uit het bepaalde in de Gemeentewet volgt dat in dat geval preventief begrotingstoezicht van toepassing is.
De gemeente De Wolden en de gemeenschappelijke regelingen: scholengemeenschap Esdal College Emmen, de werkvoorzieningschappen Emcogroep Emmen en Reestmond Meppel, Muziekschool Meppel en het ICO Assen hebben de inzendtermijn voor de begroting 2004 ruimschoots overschreden. In deze gevallen hebben gedeputeerde staten gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om preventief toezicht in te stellen.
Het preventief begrotingstoezicht houdt in dat de gemeenten en de gemeenschappelijke regelingen de begroting 2004 en de wijzigingen daarop aan de provincie Drenthe ter goedkeuring voor moeten leggen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl