Gemeente Ede

nummer 286 / Ede, 9 december 2003

Gemeente draagt bij aan oplossing huisartsentekort

Landelijk zijn er te weinig huisartsen en dit tekort loopt alleen maar op. Ook in de gemeente Ede en buurgemeenten is dit tekort merkbaar. De Regionale Huisartsenvereniging Gelderse Vallei gaat het probleem aanpakken en heeft een plan gemaakt voor een vestigingsloket.

De Provincie Gelderland steunt het plan financieel met EUR 60.000 voor 2 jaar en ook de gemeente Ede draagt EUR 10.000 bij voor 2004 en 2005. De huisartsenvereniging heeft de andere WERV-gemeenten Wageningen, Rhenen en Veenendaal eveneens om financiële steun gevraagd.

Met het vestigingsloket, en daaraan gekoppeld een expertteam, wil de Regionale Huisartsenvereniging vanaf 2004 een centrale plek creëren waar alle meldingen over praktijkbeëindiging, nieuwe huisvesting en samenwerking binnen moeten komen. De gemeente wil dat de huisartsenzorg in Ede op peil blijft en ondersteunt het initiatief van de Huisartsenvereniging dan ook.

Niemand zit graag zonder huisarts, maar door diverse oorzaken kan dat ineens gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer een fulltime werkende huisarts zijn praktijk beëindigt en er een parttimer voor terugkomt. Ook stoppen oudere huisartsen op steeds jongere leeftijd met hun werkzaamheden omdat de werkdruk te hoog wordt. Bovendien krijgt de huisarts steeds meer taken, waardoor hij minder tijd heeft voor zijn patiënten.