Provincie Drenthe

GS stemmen in met 29 projecten Ruim 2,5 mln euro voor Drentse platteland

Assen, 9 december 2003
Persberichtnummer 03-164



De aanleg van een fietspad, verbetering van de waterhuishouding en het herstel van bomen zijn voorbeelden van projecten, waarvoor GS het groene licht heeft gegeven. In alle gevallen gaat het om projecten, die worden uitgevoerd in het kader van het gebiedsgericht beleid van de provincie. Voor deze "Plattelandsontwikkeling op Drentse maat" is voor zes regio's een gebiedsprogramma opgesteld. Dat zijn Eelder- en Peizerdiep, Drentsche Aa, Hunze, Mars- en Westerstroom, Oude Diep en Zuidwest Drenthe. Gedeputeerde staten van Drenthe en Overijssel zullen naar verwachting nog deze maand een programma vaststellen voor het Reestgebied, dat zich over deze twee provincies uitstrekt.

Voor ieder gebied is een stuurgroep in het leven geroepen, die de projecten beoordeelt voordat deze aan GS worden voorgelegd. Daarin zijn naast de provincie de bestuurders van lokale overheden en verschillende organisaties vertegenwoordigd. De projecten zijn zeer uiteenlopend, maar bij de beoordeling ervan is het streekeigen karakter steeds het uitgangspunt. Zo worden in het Eelder- en Peizerdiep bloemrijke akkers gerealiseerd, wordt het 'Spaanse Kerkhof' na archeologisch onderzoek gerestaureerd en wordt door onder meer de aanleg van een wandelroute een 'bos van de toekomst' beter toegankelijk gemaakt. (In het bos kunnen mensen zelf een stukje grond kopen en daar een boom op planten.) In de Drentsche Aa doen negen agrariërs mee aan een experiment, waarbij landbouwkundig gebruik wordt gecombineerd met natuur- en landschapsbeheer. Voorbeelden van projecten in het Oude Diep, Mars- en Westerstroom, Zuidwest Drenthe, Hunze en Reest zijn verder de aanleg van faunapassages en het onderhoud van beeldbepalende boerderijen en monumentale bomen.

Voor alle projecten tezamen stemmen GS in met ruim 1.369.000 euro in het kader van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), ruim 139.000 euro komt uit de Tijdelijke Subsidieregeling Plattelandsstructuurfonds, ruim 93.500 euro uit het Krediet Uitvoeringskosten Plattelandsbeleid en 411.498 euro aan overige provinciale bijdragen. In een aantal gevallen kunnen bijdragen worden aangevuld met Europees geld (POP). Met het rijk heeft de provincie prestatieafspraken gemaakt, waarover in 2005 en 2006 verantwoording moet worden afgelegd.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl