Openbaar Ministerie

Landelijk Parket, 9 december 2003

Nationale Recherche houdt 18 verdachten Israëlisch drugsnetwerk aan

Op verzoek van Nieuw Zeeland heeft de Nationale Recherche de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een internationaal vertakt Israëlisch drugsnetwerk, waarbij 18 verdachten zijn aangehouden. Onder hen bevindt zich de hoofdverdachte, een 29-jarige Israëliër, die illegaal in Amsterdam verbleef.

.De drugsorganisatie handelde zowel in synthetische drugs (XTC) als ook in hasj, LSD en cocaïne. De organisatie was behalve in Nederland en Nieuw Zeeland actief in Japan, India, Brazilië, Spanje en Frankrijk. Onder de codenaam Voodoo begonnen politie en douane in Nieuw Zeeland in de zomer van 2002 een onderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden XTC tabletten uit Nederland. In het onderzoek naar vier drugskoeriers kwam Nederland telkens als bronland in beeld.

Onder leiding van het Landelijk Parket bracht de Nationale Recherche in samenwerking met buitenlands politiediensten het vanuit Amsterdam gestuurde drugsnetwerk in kaart. De hoofdverdachte is op 27 november aangehouden na de overhandiging op Schiphol van een geldbedrag dat vermoedelijk afkomstig was van drugshandel.

Op de aanhouding van de hoofdverdachte volgden in Nederland de aanhouding van 16 andere verdachten (zes Israëlis, een Bulgaarse, een Joegoslaaf en acht Nederlanders) en zijn xx adressen in Amsterdam en Utrecht doorzocht. In totaal is beslag gelegd op twee miljoen Japanse yen (omgerekend 15.690 euro), ruim 40.000 euro, een vuurwapen, 25.000 XTC tabletten, 1500 LSD strips en een kilo amfetamine.

Eind november zijn in Brazilië zes verdachten aangehouden en is beslag gelegd op ongeveer 20 kilo cocaïne en 60.000 euro. In Oostenrijk is een drugskoerier onderschept in het bezit van een compressor, die was volgestouwd met XTC tabletten. In Peru is een koerier aangehouden in het bezit van 1,5 kilo cocaïne. Gisteren is in Maarssen nog een Nederlandse verdachte aangehouden. Hij was in het bezit van 500 XTC tabletten.

Van de in Nederland aangehouden verdachten zitten er elf in voorlopige hechtenis.

Informatie over dit persbericht: Wim de Bruin