VERENIGING VNO-NCW



VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven:
Code-Tabaksblat moet voor herstel vertrouwen zorgen

DEN HAAG, 9 DECEMBER 2003 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW verwacht dat de vandaag gepresenteerde code-Tabaksblat zal bijdragen aan het herwinnen en duurzaam versterken van het vertrouwen in ondernemingen die een beroep doen op de openbare kapitaalmarkt. 'Het gaat om een stevige en beslist niet vrijblijvende code,' aldus voorzitter Jacques Schraven van VNO-NCW. Het toont aan dat zelfregulering te verkiezen is boven inflexibele wetgeving. Schraven is tevreden met de 'internationale allure' die de definitieve code heeft.

'Naleving van de code geeft het buitenland vertrouwen dat aan hoge normen van internationale corporate governance wordt voldaan. Dat is waardevol voor het Nederlandse vestigings- en investeringsklimaat en versterkt de concurrentiekracht van ons land,' aldus Schraven. Hij verwacht dat naleving van de code een betere waarborg biedt voor de integriteit en de betrouwbaarheid van de financiële verslaggeving.

Schraven verwacht ook dat de code een goede bijdrage zal leveren aan het voorkomen van uitwassen op het gebied van beloning van bestuurders. Riante vertrekregelingen behoren tot het verleden, optiebeloningen worden aan strengere voorwaarden gebonden en het wordt moeilijker een flinke bonus te krijgen zonder dat er evenredige prestaties tegenover staan.

De aanvankelijke vrees van VNO-NCW dat de code te veel van 'Hollandse makelij' zou zijn, is in de eindversie van de code niet bewaarheid. Schraven vond dat het concept onvoldoende aansloot bij internationale standaarden en praktijken en teveel trekjes van typisch Hollandse makelij bevatte. 'De commissie heeft gelukkig oog gehad voor internationaal vreemde eenden in de bijt,' aldus Schraven.

VNO-NCW is wel bezorgd over de lasten die uitvoering van de code kan hebben voor kleinere beursgenoteerde ondernemingen. In de evaluatie van de code moet dit een belangrijk punt van aandacht zijn, vindt Schraven.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 (anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908)


09 dec 03 16:00