Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Bisschop Boston verkoopt paleis voor schadevergoeding slachtoffers misbruik

De aartsbisschop van Boston, Sean O'Malley gaat zijn bisschoppelijk paleis verkopen. Met de opbrengst zullen slachtoffers van seksueel misbruik door priesters financieel worden vergoed. Men vermoedt dat de bisschoppelijke woning zo'n 21 miljoen euro zal opbrengen. Daarmee zal ongeveer eenderde van het bedrag betaald kunnen worden, dat op dit moment door slachtoffers van seksueel misbruik door priesters via hun advocaten wordt geëist.

Het aartsbisdom Boston trof vorige maand een schikking van 85 miljoen dollar met ongeveer 500 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. In ruil voor een vergoeding uiteenlopend van 80.000 tot 300.000 dollar per persoon worden de rechtszaken die tegen de kerk zijn aangespannen ingetrokken.

Met de schikking hoopt het bisdom een eind te maken aan de al jarenlang slepende schandalen over priesters die de afgelopen decennia kinderen seksueel misbruikt hebben. Twee maanden geleden mengde het openbaar ministerie zich in de zaak. Dat schat dat er de afgelopen zestig jaar zeker duizend kinderen zijn misbruikt en dat kerkleiders lange tijd geprobeerd hebben de excessen geheim te houden en nauwelijks optraden tegen priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik.

Het aartsbisdom is van plan om het bedrag van 85 miljoen dollar nog voor Kerstmis aan de slachtoffers over te dragen.
* Kijk voor meer informatie op de site van The Boston Globe
---


---

Laatst gewijzigd: 09-12-2003