Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

09 december 2003

Nr. 03/192

Grafische industrie wil 660 WAO`ers weer aan het werk helpen

De grafische industrie en aanverwante sectoren willen tenminste 660 mensen uit de branche die in de WAO zitten binnen drie jaar motiveren en hulp bieden bij het vinden van een baan. Die hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanbieden van een opleiding, stage-plek, vrijwilligerswerk en als dat mogelijk is een baan. Zeker de helft van deze mensen zou hierdoor blijvend aan de slag moeten komen. Ongeveer 8500 mensen in deze sector hebben een WAO-uitkering. Met het Uitvoeringinstituut Werknemersverzekeringen dat de uitkeringen aan WAO ers verstrekt, zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van het plan.

Dit staat in het arboplusconvenant voor de grafimedia, de verzamelterm voor de grafische industrie en aanverwante sectoren. Het convenant is vandaag getekend door staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vertegenwoordigers van het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen, de Vereniging de Nederlandse Dagbladpers, FNV KIEM en de CNV Dienstenbond.

Dit convenant is een aanvulling op het bestaande arboconvenant voor de grafimedia. Het kabinet-Balkenende I heeft geld beschikbaar gesteld om aanvullingen op oude convenanten en nieuwe convenanten te sluiten waarin meer nadruk ligt op vermindering van ziekteverzuim en WAO-instroom. Dit is de eerste keer dat een aanvulling op een convenant is gerealiseerd. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de sociale partners stellen elk ruim 360.000 euro beschikbaar voor de uitvoering ervan. In het bestaande convenant waren al afspraken gemaakt over onder meer het terugdringen van RSI en het gebruik van oplosmiddelen. In de grafimedia werken bijna 60.000 mensen.

De sector heeft ook afgesproken om vijftig werknemers die in 2004 door ziekte niet meer in het eigen bedrijf aan de slag kunnen in een ander bedrijf aan een baan te helpen. Desnoods kan dat ook in een andere sector zijn.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen, de Vereniging de Nederlandse Dagbladpers, FNV KIEM en de CNV Dienstenbond.