Provincie Overijssel

Verontreiniging NS-terreinen in Overijssel aangepakt

De provincie Overijssel en de gemeenten Almelo, Hengelo en Zwolle hebben in 2003 afspraken gemaakt met de Stichting Bodemsanering NS (SBNS) voor een uniforme aanpak van bodemsanering op NS-terreinen in deze provincie. Het voordeel van deze afspraken is, dat bestaande procedures soepeler en sneller kunnen verlopen, waardoor er tijd en papier bespaard wordt.

Op NS-terreinen, vooral op de gebieden rond de stations (de emplacementen), bevinden zich vaak meerdere 'gevallen' van bodemverontreiniging. Deze gevallen werden tot nu toe door het bevoegd gezag (de provincie of gemeente) afzonderlijk behandeld, wat betekende dat elk geval een eigen beschikkingsprocedure doorliep. Pas na zo'n procedure kreeg de SBNS toestemming om te gaan saneren.

Volgens de nu afgesproken werkwijze wordt er per emplacement één raamsaneringsplan opgesteld. In dit plan worden alle gevallen van bodemverontreiniging op het terrein genoemd en de voorgenomen saneringsaanpak op hoofdlijnen beschreven. Het raamsaneringsplan wordt in één procedure beschikt door de provincie of de betreffende gemeente. Daarbij maakt het niet uit of alle gevallen gelijktijdig worden gesaneerd of gefaseerd in de tijd. Als een bodemverontreiniging daadwerkelijk gesaneerd wordt, dan legt de SBNS ter goedkeuring een apart plan van aanpak voor aan het bevoegde gezag.

Visie

De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in de 'Visie op de sanering van ernstige bodemverontreiniging op NS-emplacementen in de provincie Overijssel'. In dit document zijn de technisch-inhoudelijke en procedurele uitgangspunten weergegeven die gelden voor de aanpak van alle NS-terreinen in Overijssel, met uitzondering van de emplacementen in Deventer en Enschede. Voor deze emplacementen heeft de SBNS in overleg met de betreffende gemeenten al eerder raamsaneringsplannen opgesteld. Minstens één keer per jaar wordt de samenwerking geëvalueerd en de afspraken geactualiseerd. Dit gebeurt voor het eerst in januari 2004.

Werk in uitvoering

Het afgelopen jaar zijn in Almelo, Hengelo en Hardenberg raamsaneringsplannen gemaakt en beschikt. In Hardenberg is deze zomer ook de eerste sanering uitgevoerd die volgens de nieuwe werkwijze tot stand is gekomen. Op dit moment zitten de plannen voor Rijssen en Kampen nog in de beschikkingsprocedure. Begin 2004 dient de SBNS bij de gemeente Zwolle een raamsaneringsplan in voor het gebied rondom het Zwolse station, andere emplacementen in Overijssel volgen daarna.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2003 Provincie Overijssel