De Unie


Akzo Nobel - Unieleden akkoord met CAO

9 december 2003 - De leden van De Unie hebben unaniem ingestemd met het eerder bereikte principe-akkoord voor een nieuwe CAO bij Akzo Nobel. Het onderzoek naar Resultaat Afhankelijke Beloning is gestart. Voor de begeleiding is een klankbordgroep ingesteld waarin De Unie is vertegenwoordigd.

Unieleden stemmen unaniem in met CAO-akkoord
We kunnen u laten weten dat de Unieleden unaniem hebben ingestemd met het eerder bereikte principe-akkoord voor een nieuwe CAO bij Akzo Nobel.

Het onderzoek naar Resultaat Afhankelijke Beloning is gestart In het periodiek overleg van 3 december 2003 is met de directie van Akzo Nobel gesproken over verschillende onderwerpen. Allereerst het onderzoek naar de Resultaat Afhankelijke Beloning (RAB). Wouter Waleson zal dit onderzoek in de komende maanden uitvoeren. Voor de begeleiding van dit onderzoek is een klankbordgroep ingesteld met kaderleden vanuit de vier vakorganisaties. Van de zijde van De Unie zal kaderlid Richard van Holland hierin zitting nemen. De klankbordgroep komt voor het eerst bijeen op 15 december aanstaande. We hebben overeenstemming bereikt over de locaties die in dit onderzoek betrokken zullen worden. Dit zijn de volgende: Rotterdam, Delfzijl, Organon, Diosynth, Car Refinishes en Amersfoort.

De werkgroep ploegendiensten
De werkgroep ploegendiensten start eveneens met zijn werkzaamheden. Onderwerpen die in ieder geval op de agenda van deze werkgroep zullen staan zijn: oudere werknemers en nachtdiensten, arbeid en zorg en ploegendiensten en opleidingstijd/arbeidstijd en verlof in relatie tot ploegendienst.

Overleg pensioenregeling
Met Akzo Nobel is afgesproken het overleg over de pensioenregeling te starten op 26 januari aanstaande. Zoals u weet streeft Akzo Nobel naar een stelselwijziging van de huidige pensioenregeling. Van de zijde van De Unie zullen Bart Prinsen en Jacintha Rensen dit overleg doen. Daarbij zullen we onze pensioendeskundige Jan van Beek inschakelen. Over het verloop van dit overleg zullen we u regelmatig informeren.

Premiestijging bij het OZF
Daarnaast heeft de directie ons geïnformeerd over de komende premiestijging bij het OZF. In 2004 stijgt de maandelijkse premie voor een volwassene van 135 naar 149 per maand in de particuliere verzekering. Voor actieven blijft er een werkgeversbijdrage van 50%. Voor een verplicht verzekerde komt de premie inclusief toppakket uit op 49 per maand. De werkgeversbijdrage gaat omhoog naar 10 per maand.

Pensioenfonds van Akzo Nobel
De dekkingsgraad van het pensioenfonds van Akzo Nobel heeft nu een percentage bereikt van 108%. Aangezien de 115% dekkingsgraad nog niet is bereikt heeft het bestuur van het pensioenfonds besloten de ingegane pensioenen niet te indexeren met ingang van 2004. Dankzij een extra storting in het fonds door Akzo Nobel wordt de eerder toegekende voorwaardelijke indexering van 3.4% wel definitief gemaakt.

Periodiek overleg
Tot slot zullen de volgende onderwerpen besproken worden in het normale periodiek overleg met Akzo Nobel: De Wet Verbetering Poortwachter, Telewerken, Deeltijd, Multifunctionele inzetbaarheid, Kinderopvang en Loopbaanontwikkeling. Het eerstvolgende overleg is op 29 januari aanstaande.

Jacintha Rensen
Bestuurder

dinsdag, 9 december 2003