Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk AV/PB/03/86151

Onderwerp Datum Evaluatie Aanbeveling St.v.d.Arbeid over
pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

Zoals u door mijn ambtsvoorganger is toegezegd in zijn brief van 28 maart 2002 ./. (szw0200224) zend ik u bijgaand de brief van 6 november jl. van de Stichting van de Arbeid (STAR), waarin de resultaten zijn weergegeven van de evaluatie die de STAR heeft uitgevoerd terzake van zijn "Aanbeveling beperking pensioenverlies bij reïntegratie gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers", gericht aan pensioenuitvoerders.

De STAR merkt op dat de Aanbeveling van mei 2001 goed is gecommuniceerd naar de betreffende pensioenuitvoerders. Uit de evaluatie wordt de conclusie getrokken dat de pensioensector goed op de hoogte is van de problematiek, maar dat het aantal gevallen waarin ook daadwerkelijk sprake is van pensioenverlies na reïntegratie uiterst gering is. Mede daardoor is slechts in een enkel geval de Aanbeveling van de STAR overgenomen, terwijl andere uitvoerders zich bereid hebben verklaard, indien het probleem zich voordoet, een hardheidsclausule te hanteren. De STAR heeft voorts haar toezegging herhaald om in geval van een klacht haar invloed aan te wenden om een adequate oplossing te bereiken.

Gezien de uitkomst van deze evaluatie ben ik met de STAR van mening dat er geen aanleiding is om voor deze situatie wettelijke maatregelen te overwegen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,




---

(M. Rutte)