Verbond van Verzekeraars

Verzekeringsmarkt zeer concurrentieel

De Nederlandse verzekeringsmarkt is zeer concurrentieel, kent kleine marges en heeft de laagste prijzen in Europa. Desalniettemin zal volkomen concurrentie een fictie blijven. Concurrentiebeperking is dikwijls door de politiek gewenst en iedere vorm van wet- en regelgeving leidt tot beperkingen en daarmee ook tot concurrentiebeperking. Aldus algemeen directeur Eric Fischer van het Verbond tijdens het NMa-symposium De stand van de mededinging in de financiële sector, dat eind november plaatsvond.

De boodschap van Fischer was helder: De verzekeringsmarkt in Nederland is open, transparant, concurrentieel en dynamisch. Tijdens het symposium, dat ook door minister Zalm van Financiën werd bijgewoond, werd het eerste exemplaar van de Monitor Financiële Sector van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitgereikt. Deze jaarlijkse monitor richt zich op vier punten: het signaleren van onvolkomenheden in de marktwerking en het analyseren van de oorzaken daarvan, het in kaart brengen van kwetsbaarheden voor mededinging, het mobiliseren van kennis en het communiceren met de buitenwereld.

Communicatie

Met name bij dit laatste plaatste Fischer de nodige kanttekeningen. Zo vroeg hij zich af of de NMa zich voldoende realiseert hoe persberichten door journalisten worden geïnterpreteerd en welke consequenties ze soms hebben voor de financiële dienstverlening. Hij verwees daarbij naar een persbericht dat de NMa onlangs uitbracht over de markt voor schadeverzekeringen. Daarin werd opgemerkt, dat de markt van rechtsbijstandverzekeringen een aanzienlijke concentratiegraad kent en daarom aan een nader onderzoek zal worden onderworpen. Dit soort mededelingen komt dan in de pers op een manier alsof er iets mis is in de rechtsbijstandmarkt. Daarvan is absoluut geen sprake. Ik zou er voor willen pleiten dat de NMa zich bewust is van de onbedoelde schade die dergelijke persberichten de markt kunnen toebrengen en die het consumentenvertrouwen ondermijnen.

Fischer kreeg vervolgens steun uit onverwachte hoek, namelijk van het Centraal Planbureau: Als er in een bepaalde (deel)sector weinig wordt geconcurreerd, wil dat natuurlijk helemaal nog niet zeggen dat de regels worden overtreden of dat er geheime afspraken gelden, aldus een aanwezige CPB-er, die zich daarnaast nieuwsgierig toonde naar de wijze van onderzoek van de autoriteit. Daar heb ik vandaag weinig over gehoord, terwijl ik graag zou willen weten waar de NMa de grens trekt.

Reactie Verbond op monitor

De NMa heeft belangstellenden uitgenodigd te reageren op de inhoud van de eerste Monitor Financiële Sector. Tijdens de paneldiscussie ontlokte die oproep een wetenschapper van de Universiteit van Amsterdam om de hele monitor op de schop te nemen: Dit rapport bevat vooral veel waarnemingen en weinig verklaringen. Waarom maakt de NMa niet meer economische analyses?

Het Verbond zette eveneens vraagtekens bij de waarnemingen die de NMa optekende in de monitor. Zo stelt de NMa dat brand- en motorrijtuigverzekeringen verplicht zijn. Alleen het wettelijk aansprakelijkheidsdeel van motorrijtuigverzekeringen is verplicht. En brandverzekeringen zijn, in tegenstelling tot wat de NMa stelt, géén verplichte verzekeringen.

Een andere nuancering die het Verbond aanbrengt, betreft de passage dat schadeverzekeraars weinig innovatief zijn. Het tegendeel is het geval. Zo zijn in de laatste jaren de milieuverzekering, de millenniumverzekering en de terrorismedekking als belangrijke Nederlandse innovaties te beschouwen. Wel is het Verbond het eens met de waarneming van de NMa dat de schademarkt concurrentieel is.

Verzekerd!, december 2003