Verbond van Verzekeraars

Weg vrij naar privaatrechtelijke verzekering?

Het Verbond kan zich vinden in het rapport Zorg tussen lidstaat en interne markt van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Hierin wordt geconcludeerd dat er geen onoverkomelijke Europeesrechtelijke bezwaren zijn om de basisverzekering privaat uit te voeren.

Op 1 januari 2006 moet het nieuwe zorgverzekeringsstelsel worden ingevoerd, waarbij het ziekenfonds en de particuliere verzekering tot één basisverzekering in elkaar worden geschoven. Het kabinet worstelt nog met de vraag of de basisverzekering een publiek- of privaatrechtelijk karakter krijgt. In het Strategisch Akkoord van het eerste kabinet-Balkenende is gekozen voor een privaatrechtelijke basisverzekering, mits verenigbaar met het Europees recht. Juist dat veroorzaakte de afgelopen maanden veel discussie: als wordt gekozen voor een privaatrechtelijke verzekering, valt het stelsel onder de Europese Schaderichtlijnen. Die beperken de invloed van de overheid op het verzekeringsstelsel, terwijl het kabinet wél een aantal publieke randvoorwaarden wil stellen (acceptatieplicht, gelijk basispakket voor iedereen, etc.). Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA heeft daarom bekeken of diverse stelselvarianten de toets van het Europese recht kunnen doorstaan.

Europese houdbaarheid niet bepalend

Het instituut heeft vijf varianten onderzocht en concludeert dat het niet uitmaakt of het nieuwe stelsel publiek- dan wel privaatrechtelijk wordt geregeld. Iedere variant levert in bepaalde mate Europeesrechtelijke knelpunten op; bij een privaat stelsel mag de overheid niet ingrijpen en bij een publiek stelsel is het omgekeerde het geval. De overheid wil dan wél streven naar zoveel mogelijk marktwerking, waardoor het stelsel niet meer zuiver publiekrechtelijk is.

Het Verbond ondersteunt de conclusie van het CDA-instituut. Tijdens een expertmeeting die het Verbond het afgelopen voorjaar organiseerde, kwam ook al naar voren dat zowel een publieke als private variant problemen geeft met de verenigbaarheid met het Europees recht. De Europese houdbaarheid zou daarom niet bepalend moeten zijn voor de keuze publiek/privaat; er moet worden gekeken hoe de marktwerking het beste van de grond kan komen. Het Verbond is in dat kader een groot voorstander van een privaat stelsel, met publieke randvoorwaarden. Het volledige standpunt van het Verbond is samengevat in een position paper dat u hier kunt downloaden.

Verzekerd!, december 2003