Provincie Utrecht

Persbericht

Staten akkoord met strategisch Mobiliteitsplan

9-12-2003
Provinciale staten zijn unaniem akkoord met een nieuw verkeer en vervoerplan in de provincie Utrecht. In het Strategisch Mobiliteitsplan Provincie Utrecht (SMPU) - waarvoor een totaal bedrag van 269 miljoen Euro, twee keer zoveel als in eerdere plannen, ter beschikking is - staan de kaders van het beleid tot 2020. De staten hadden vooral waardering voor de manier waarop de inspraak georganiseerd was. Zij namen onder meer drie moties aan die door GS overgenomen zijn. De eerste roept op om aan in het begin van 2004 een werkconferentie te organiseren ter verbetering van de bereikbaarheid van de kleine kernen. De tweede verplicht op korte termijn een concreet plan te maken over de manier waarop het goederenvervoer aangepakt wordt. Motie 3 geeft aan dat de functie van de weg wordt aangepast met als doel verkeer dat er niet hoort te weren (afwaarderen).

Bij de werkconferentie worden vervoerders, reizigersorganisaties vervoersdeskundigen en anderen met kennis van zaken uitgenodigd om met elkaar in discussie te gaan over wensen en mogelijkheden over de bereikbaarheid. De conferentie wordt door GS in samenwerking met de statencommissie Infrastructuur, Mobiliteit en Economie georganiseerd. In het plan van aanpak goederenvervoer wordt concreet geformuleerd op welke manier er omgegaan wordt met de verwachte groei van alle vormen van goederenvervoer (over de weg, het spoor en het water). Het plan moet een oplossing bieden over het zich in de toekomst voordoende probleem dat de wegcapaciteit in de Provincie Utrecht onvoldoende is om alle goederenvervoer over de weg op te vangen. Op dit moment wordt 86 % van alle goederen vervoerd over de weg.
Het college van GS nam ook het voorstel over om samen met de regionale partners druk uit te oefenen op de NS om hun service op fietsenstallingen bij de stations in stand te houden en uit te breiden.

Inspraakreacties leiden tot aanpassing
Het SMPU is naar aanleiding van inspraakreacties op een aantal plaatsen aangepast. Er komt meer aandacht voor de toegankelijkheid en veiligheid van het openbaarvervoer, de realisatie met behulp van voorfinanciering van het Randstadspoor krijgt een hogere prioriteit en er komt een nader onderzoek naar de verkeer- en vervoerproblematiek op de Heuvelrug. Er wordt bovendien meer geld gereserveerd voor een betere toegankelijkheid voor minder mobiele mensen van het openbaar vervoer, het veiliger maken van onveilige wegvakken en kruispunten. In het plan is een bijdrage gereserveerd voor een ecoduct over de N 237. Voor een proef met gratis openbaar vervoer is een bedrag van 95.000 beschikbaar. Die proef moet onder meer antwoord geven op de vraag of gratis vervoer een stimulans is om gebruik te maken van openbaar vervoer.

PS hebben in de vergadering van 8 december twee andere belangrijke besluiten genomen. Zij storten een bijdrage in het rampenfonds dijkdoorbraak Wilnis en zij stemmen in met het voorstel van GS voor een fusie tussen drie bestaande bureaus voor toerisme.

Bijdrage van 150.000 Euro in fonds voor gedupeerden dijkdoorbraak Wilnis
Provinciale Staten van Utrecht stellen een bedrag van Euro 150.000 ter beschikking om de gedupeerden van de dijkdoorbraak te Wilnis tegemoet te komen. Daarmee verdubbelen ze het bedrag dat is ingezameld om te voorzien in niet door de verzekering gedekte kosten. Het bedrag wordt gestort in het fonds dat de Stichting Rampenfonds dijkdoorbraak Wilnis in het leven heeft geroepen. Deze Stichting verdeelt de gelden naar rato van de geleden schade over de gedupeerden.

Bureaus voor toerisme in Utrecht gaan de krachten bundelen "Het wordt tijd om aan de verplichting tot schaalvergroting te gaan doen bij de toeristische marketing organisaties in de provincie Utrecht". Dit concludeerden de Staten en zij volgden hiermee het advies van GS om te komen tot een fusie van het Utrechts Bureau voor Toerisme (UBT), de Regio VVV (RVVV) Utrecht-Amersfoort e.o. en het cultuurhistorisch bezoekerscentrum RonDom.
De fusie gaat in per 1 januari 2004. De nieuwe organisatie gaat Utrecht Toerisme en & Recreatie (UTR) heten.
Met de fusie wordt invulling gegeven aan de wens van de provincie voor de toekomst één grote sterke organisatie te scheppen die zowel voor zowel marketing, promotie, informatie als bemiddeling de gehele provincie zal gaan dekken. Het is de bedoeling dat op een later tijdstip ook de samenwerking met de andere VVV's (de RVVV Groene Hart, de Utrechtse VVV-vestigingen van de RVVV Hollands Midden en de RVVV Heuvelrug) verder gestalte krijgt.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl