Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-270

Den Haag, 9 december 2003

Zalm: Code van commissie Tabaksblat enorme stap vooruit

Minister Zalm beschouwt de code van de Commissie Corporate Governance als een zeer belangrijke stap op weg naar herstel van het vertrouwen in een eerlijke, integere en transparante gang van zaken binnen beursgenoteerde ondernemingen. Vanwege het pas-toe-of-leg-uit-principe dat reeds is opgenomen in het wetsvoorstel aanpassing structuurregeling, beschouwt hij de code als een goede balans tussen complete vrijheid en knellende wetgeving. De minister gaf dit aan bij het in ontvangst nemen van het eindrappirt can de Commissie Corporate Governance.

Via een AMvB zal de code van de Commissie worden aangewezen als gedragscode waarnaar beursgenoteerde ondernemingen moeten refereren en waarbij de "pas toe of leg uit"-regel van toepassing is. Daarnaast zal het kabinet zich op de kortst mogelijke termijn buigen over de 15 aanbevelingen voor wetgeving.

"Dat de code er nu ligt is een belangrijke stap, maar het is slechts een eerste stap", aldus Minister Zalm. Hij wijst op de noodzakelijke mentaliteitsverandering bij zowel bestuurders en commissarissen als aandeelhouders om van de code een succes te maken. De Minister is overigens positief gestemd over het slagen van de code. "De maatschappij accepteert geen inhoudsloze, niet overtuigende, argumenten om af te wijken van gangbare maatschappelijke opvattingen en eist daarbij transparantie over de besluitvorming. We hebben de laatste tijd gezien dat de conceptcode bij het vraagstuk over goed ondernemingsbestuur al als referentiekader is gehanteerd", aldus Minister Zalm.

Er zal een permanente bewakingscommissie komen die verantwoordelijk wordt voor het actueel houden van de code. De bewakingscommissie zal de naleving van de code door beursgenoteerde ondernemingen gaan volgen.

De Tabaksblat code zal ervoor zorgen dat de beloningsbeslissing binnen een beursgenoteerde onderneming evenwichtiger en transparanter tot stand komt, waarbij de hoogte van de beloning meer is gerelateerd aan (lange termijn) prestatiecriteria. De aandeelhouders krijgen (wettelijk) meer zeggenschap bij het beloningsbeleid.

Op 10 maart 2003 werd de commissie Corporate Governance ingesteld. De instelling vond plaats naar aanleiding van de constatering dat er in de praktijk weinig gedaan was met de aanbevelingen van de commissie Peters over deugdelijk ondernemingsbestuur (1997), waardoor het tijd was voor een minder vrijblijvende corporate governance code. De commissie, onder voorzitterschap van Morris Tabaksblat, publiceerde haar voorlopige eindrapport op 1 juli 2003, waarna een consultatieronde volgde.