GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 9 december 2003 18:27
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks teleurgesteld over afgezwakte code Tabaksblat

( 9 december 2003)

GroenLinks wil snel een Kamerdebat met het kabinet over de afgezwakte code Tabaksblat. Voordat de code van Tabaksblat automatisch een wettelijke status krijgt (de zelfregulering van de code zou een wettelijke status middels het principe "pas toe of leg uit" krijgen) willen we een debat op hoofdlijnen over het kabinetsstandpunt. De eerste reactie van de Minister van Financiën voorspelt weinig goeds: in zijn reactie negeert de Minister volledig de afzwakkingen die er ten opzichte van juni zijn gemaakt. Destijds heeft hij zich echter positief uitgelaten over deze meer moedige variant van de code.

GroenLinks is in hevige mate teleurgesteld over het feit dat over de hoogte van topinkomens en de bovenmatige stijgingen in de beloningen aan de top zo goed als niets geregeld wordt: slechts bovenmatige afvloeiingsregelingen worden beperkt. Daarmee negeert Tabaksblat ten enen male waar de maatschappelijke discussie de afgelopen tijd over is gegaan: het op grote schaal voorkomen van ongewenste verrijking aan de top terwijl voor de werkvloer matiging wordt gepredikt.

Verder is GroenLinks teleurgesteld over het feit dat werknemers geen enkele positie hebben in het corporate governance debat. Dit blijft zo als het aan Tabaksblat en het kabinet ligt. Als het aan GroenLinks ligt wordt juist hun positie, naast die van de aandeelhouder, versterkt.

Kees Vendrik
(06-18306001)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -