Persbericht d.d.

Nederland stevent af op record aantal stoppers - Al 400.000 rokers hebben zich voorgenomen te stoppen met roken

Den Haag, 9 december 2003 - Ons land telt nog vier miljoen rokers. Met de komende jaarwisseling in het vizier denkt het merendeel van de rokers erover na te stoppen met roken. Bekend is dat gewoonlijk circa 150.000 mensen dit ook daadwerkelijk doen. Veel meer mensen stellen uiteindelijk een stoppoging toch nog weer uit. Om zo veel mogelijk mensen te motiveren om op 1 januari 2004 rookvrij het nieuwe jaar in te gaan, startte STIVORO op 22 oktober van dit jaar de campagne Nederland Start Met Stoppen'. Nu al hebben ruim 400.000 stoppers' zich voorgenomen op of rond 1 januari 2004 te stoppen met roken. Dat is meer dan in dezelfde periode tijdens de millenniumcampagne in 2000. Toen deden uiteindelijk 800.000 rokers een stoppoging. Als het huidige tempo aanhoudt, stevent Nederland regelrecht af op een record.

Via de campagnesite www.nederlandstartmetstoppen.nl kunnen rokers laten weten dat zij van plan zijn op 1 januari 2004 te stoppen. Het besef dat de roker samen met honderdduizenden landgenoten stopt, is een enorme morele steun, weet STIVORO uit onderzoek. Op de site is vermeld hoe men de laatste sigaret denkt te gaan oproken. De site bevat verder verwijzingen naar informatie over hulp en een After Care' programma. Deze hulp en deelname aan dit gratis programma zijn een echte steun die de slagingskans van de stoppoging aanzienlijk vergroten. Tot 31 december kunnen rokers zich nog aanmelden.

Nederland Start Met Stoppen Nederland Start Met Stoppen' is de grootste stoppen-met-roken-campagne die ooit in ons land is gehouden. De campagne werkt toe naar hét stopmoment bij uitstek: 1 januari 2004. In verschillende tv-programma's komt de campagne terug, onder meer in BZN ontmoet Nederland' bij de TROS en de SBS6 Sportquiz Klaar voor de start'. Daarnaast moeten een campagnesite, een speciaal STARTpakket voor stoppers, een campagnenummer (0900-0022, EUR0,10 p/min), advertenties en spots op radio en televisie ervoor zorgen dat Nederland massaal stopt met roken. Diverse bekende Nederlanders, zoals Tanja Jess, Edsilia Rombley, Foppe de Haan en Jan Keizer ondersteunen de campagne actief.

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;
* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.