Persbericht d.d.

Eerste nationale richtlijn voor behandeling tabaksverslaving

Den Haag, 9 december 2003 Medici krijgen dagelijks te maken met rokende patiënten en spelen een zeer belangrijke rol in de behandeling van de tabaksverslaving in ons land. Maar tot nu toe ontbrak het aan een duidelijke richtlijn. Daarom wordt donderdag aanstaande op het congres Tabaksverslaving? Richtlijn en behandeling' de eerste klinische richtlijn voor de behandeling van tabaksverslaving gepresenteerd. Een richtlijn die een flinke bijdrage kan leveren in het verminderen van het aantal rokers in ons land. Het congres wordt georganiseerd door het Partnership Stop met Roken.

Bij verschillende medische beroepsgroepen, zo blijkt uit onderzoeken die op het congres worden gepresenteerd, is veel winst te boeken met een richtlijn. In de tandartspraktijk is actief interveniëren als een patiënt rookt geen gemeengoed. Omdat veel Nederlanders één tot tweemaal per jaar de tandarts bezoeken heeft voorlichting via de tandarts een groot potentieel. Maar ook bij huisartsen, apothekers, longartsen en cardiologen kan een richtlijn helpen tabaksverslaving intensiever aan te pakken is het pleidooi dat klinkt op het congres. Het bespreken van het rookgedrag wordt momenteel door weinig huisartsen standaard gedaan bij alle patiënten die daarvoor in aanmerking komen. Ook daarin is met de richtlijn een verbetering tot stand te brengen.

Wat is het Partnership Stop met Roken? In het 'Partnership Stop met Roken' zijn diverse publieke en private partijen uit het gezondheidszorgveld verenigd. Met hun deelname leveren zij een bijdrage aan het verminderen van het percentage rokers, de daardoor veroorzaakte schade en de ondersteuning bij stoppen met roken. Het Partnership is eind januari 2002 officieel van start gegaan. Met behulp van diverse activiteiten draagt zij bij aan het tabaksontmoedigingsbeleid van het ministerie van VWS. Dit streeft onder andere naar het verlagen van het percentage rokers in 2004 tot 28%. Daarnaast wil het Partnership het volgende bereiken: 1. De erkenning van roken als verslavingsziekte; 2. Een structurele inbedding van stop met roken begeleiding in de zorg; 3. De bewustwording bij rokers en niet-rokers van de verslavende werking van rookwaar en de aanwezigheid van effectieve stopondersteuning

Meer informatie is te vinden op de website www.partnershipstopmetroken.nl

Over STIVORO voor een rookvrije toekomst STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Samen met VWS zijn zij de basisfinanciers. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMw gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
* voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
* opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
* ondersteuning bij stoppen;
* samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
* gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.