7x24. nl

Druiven zuur voor accountants

Virtuele Accountant wordt gezien als bedreiging

AMSTERDAM, 20031209 -- Vandaag heeft De Telegraaf een groot stuk aan de Virtuele Accountant gewijd. Daarin staan veel mooie dingen over de VA, maar ook de wat zure commentaren van NIVRA en NOvAA, en de mildere opmerkingen van SRA en MKB Nederland.



NIVRA

De organisatie van registeraccountants NIVRA zegt bij monde van André Werring dat de VA 'sowieso onvoldoende is'. We hebben de heer Werring gevraagd hoe hij dat weet en of hij de VA getest heeft of zelfs maar kent. We denken dat hij een beetje voor zijn beurt heeft gesproken: hij heeft de VA nog niet kunnen zien.

NOvAA

De NOvAA beweert dat de VA 'schone schijn' is. En alweer dringt de vraag zich op hoe zij dit kunnen weten. Het is niet fraai een product waaraan 3 jaar is gewerkt, nota bene met behulp van AA-accountants, zonder dit te kennen te kwalificeren zoals NOvAA dit nu doet.

SRA

Jan Bijl van SRA denkt dat controles niet geautomatiseerd kunnen worden.

MKB Nederland

Marcel Braakman van MKB-Nederland is positief maar vraagt zich af of de Virtuele Accountant nieuw is. Dat is ie, meneer Braakman, in Nederland en daarbuiten.

Begrijpelijke reactie

De mensen aan wiens brood we komen zijn behoorlijk geschrokken en reageren wellicht te snel en in elk geval zonder het product te kennen. Dat is wellicht een logische, maar geen verstandige reactie.

Echte problemen met het MKB zijn veel groter

Bovengenoemde organisaties zouden er beter aan doen de echte problemen met het MKB te onderkennen en daar iets aan te doen. Het overgrote deel van de ondernemers in bedrijven van 1 tot 500 werknemers is namelijk al jaren erg ontevreden over de accountant. Men heeft vaak geen idee wat de accountant doet met de boekhouding en men vindt de nota's torenhoog.

Bang voor de fiscus

Daar komt nog bij dat 80% van het MKB helemaal geen dure accountant nodig heeft maar dit uit gewoonte of angst voor de fiscus toch maar doet. De Virtuele Accountant doet de boekhoudkundige en fiscale controles beter, accurater, completer, actueler en tegen aanzienlijk lagere kosten.