NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK


Op dinsdagavond 9 december werden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Claus Event Center in Hoofddorp de winnaars van Het Nationale Compliment, Het GemeentenCompliment en Het OndernemersCompliment bekendgemaakt. De eerste prijs van Het Nationale Compliment is uitgereikt aan het project Midsummer uit Margraten. Gemeente Dordrecht won Het GemeentenCompliment. Schildersbedrijf Koos Tjeerdsma BV uit Almelo en Merison kook- en keukenmateriaal uit Bunschoten wonnen respectievelijk Het Lokale en Nationale OndernemersCompliment.

Midsummer is beste vrijwilligersproject
Het Nationale Compliment, dé prijs voor het beste vrijwilligersproject, werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Onder voorzitterschap van Henk Kasbergen, directeur Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton, selecteerde de jury uit 550 inschrijvingen drie winnende projecten. De eerste prijs, 12.500 euro, ging naar Midsummer uit Margraten. De tweede prijs van 7.500 euro werd gewonnen door Allijn uit Vlissingen. Sportvereniging Kameleon ontving de derde prijs van
5.000 euro.

Voor de publieksprijs kon een stem worden uitgebracht via www.nov.nl. De publieksprijs voor het Nationale Compliment ging naar Stichting Dubbelleuk.

Alle projecten, die niet gewonnen hebben, krijgen een dag lang ondersteuning van de SESAM Academie aangeboden in de vorm van een workshop, training of advies. De SESAM Academie (Academie voor Senioren en Samenleving) is een opleiding voor hoogopgeleide senioren, die als vrijwilligers aan de slag willen in de non-profitsector.

Het Nationale Compliment wordt in samenwerking met de Rabobank georganiseerd.

Gemeente Dordrecht
Het GemeentenCompliment werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt door Vereniging NOV en de Commissie Vrijwilligersbeleid. Uit handen van juryvoorzitter Louise Groenman, tevens voorzitter van Commissie Vrijwilligersbeleid, ontving gemeente Dordrecht de eerste prijs. De tweede prijs ging naar Gemeente Oldenzaal en Delft viel als derde in de prijzen. Gemeente Heerlen won de publieksprijs.

Winnende ondernemers
Dit jaar werd voor de derde keer in samenwerking met Samenleving & Bedrijf Het OndernemersCompliment uitgereikt. Dit Compliment bestond uit twee categorieën; Het Lokale OndernemersCompliment en Het Nationale OndernemersCompliment. Bij Het Lokale OndernemersCompliment ging de eerste prijs naar Schildersbedrijf Koos Tjeerdsman BV uit Almelo. Global eXchange Services uit Amstelveen sleepte de tweede prijs in de wacht. De derde prijs ging naar Stads Foto & Ontwerp uit Tilburg.

De eerste prijs van Het Nationale OndernemersCompliment werd gewonnen door Merison kook- en keukenmateriaal. De tweede prijs ging naar ABN AMRO Nederland. Siemens Groep viel als derde in de prijzen. Douwe Egberts en Schneider Electric Logistic Centre uit Venray ontvingen de publieksprijzen.

Samen Werkt
Samen Werkt was dit jaar het thema voor de Complimenten. Door de verschillende jury's is daarom extra gelet op verrassende en succesvolle samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, gemeenten en vrijwilligersprojecten. Bundeling van krachten en samenwerking tussen verschillende sectoren geeft een substantiële impuls aan de erkenning, promotie, netwerken en ondersteuning van vrijwilligerswerk.

De uitreiking werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok, ambassadeur van het vrijwilligerswerk.