Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijst van 09 december 2003 (10-12-2003)

Begroting 2004
De begroting 2004 (inclusief de 1e begrotingswijziging) is na vaststelling door de gemeenteraad toegezonden aan de provincie. Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld dat het uitgangspunt, dat er sprake moet zijn van een evenwichtig en verantwoord financieel beleid, van toepassing is op de begroting 2004. Dit betekent dat de begroting (en de daarop betrekking hebbende begrotingswijzigingen) niet meer goedgekeurd hoeven te worden door de provincie, maar slechts ter kennisneming hoeven te worden ingezonden.
Gedeputeerde Staten maken bij hun onderzoek wel een aantal opmerkingen; ondermeer over de summiere omschrijving en toelichting van de programmas. Dat de programmas low profile zijn opgesteld vloeit voort uit een besluit van het presidium (overleg van fractievoorzitters).

Meubilair raadszaal
Vanaf maart/april 2004 krijgt de raadszaal van het gemeentehuis in Hilvarenbeek weer zijn oude functie terug en worden hier ondermeer weer raadsvergaderingen gehouden. Als onderdeel van de inrichting is ook gekeken naar de kwaliteit van het huidige meubilair. Besloten is het huidige Bedaux-meubilair te laten restaureren.

Regeling inburgering oudkomers
Het college heeft besloten de uitvoering van de regeling inburgering oudkomers stop te zetten nu blijkt dat het minimumaantal van 20 deelnemers niet gehaald wordt. Dit minimumaantal is nodig om de regeling financieel haalbaar te maken.
Doel van de regeling was zoveel mogelijk oudkomers - leden van etnische minderheidsgroeperingen (van 18 jaar en ouder), die al langere tijd legaal in Nederland verblijven en niet meer onder de Wet Inburgering Nieuwkomers vallen - uit een achterstandssituatie halen door hen een duaal traject aan te bieden: gericht op taal in combinatie met werk, beroepsonderwijs, opvoedings-ondersteuning of sociale activering.
In overleg met Vluchtelingenwerk wordt geprobeerd om geĂŻnteresseerde kandidaten een alternatief aan te bieden vanuit reguliere regelingen.

Randvoorziening riolering Hilvarenbeek
Het college heeft besloten de bestemmingsplanprocedure op te starten die nodig is om de aanleg mogelijk te maken van een randvoorziening voor het rioleringsstelsel van de kern Hilvarenbeek. Concreet gaat het om de aanleg van:

een bergbezinkbassin (een ondergrondse reservoir dat het ongezuiverde rioolwater tijdelijk opvangt) bij Eksterbos.

een groene berging (een grote open bak waarin tijdelijk relatief schoon rioolwater uit het bergbezinkbassin kan worden geborgen) achter het bergbezinkbassin;

extra oppervlaktewater (als buffer) voor berging van water uit de groene berging.
Tevens is in het plan een hondenuitlaatterrein, speelvoorziening, wandelpaden en een ecologische verbindingszone langs de Roodloop opgenomen.

Bij Stedenbouwkundig bureau SAB uit Eindhoven wordt offerte opgevraagd voor het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing. Als onderdeel van de procedure zullen er diverse momenten zijn waarop ruimte is voor overleg met (buurt)bewoners en inspraak. Via een klankbordgroep zijn de bewoners van het gebied eerder al betrokken bij het opstellen van de plannen.

Uit eerdere collegevergaderingen

Betalingsregeling eigen bijdrage riolering buitengebied In delen van het buitengebied is onlangs drukriolering aangelegd. Per aangesloten pand wordt een eigen bijdrage van maximaal 4.030,00 in rekening gebracht. Ten behoeve van de betaling van de eigen bijdrage is een betalingsregeling vastgesteld, die de eigenaren van de panden de mogelijkheid biedt om de betalingsverplichting te voldoen in termijnen over een looptijd van maximaal 10 jaar. De eigen bijdrage zal worden ingevorderd via een baatbelasting.

Relevante informatie:
Vergadering College B&W van 9-12-2003