Gemeente Enschede

Wintergebruikendag met Hennik en Dika; winterwarmte in een Twents lös hoes


Enschede, 02-12-2003

Op zondag 14 december van 11.00 - 16.00 uur kunnen bezoekers een authentieke wintersfeer beleven in het Ledeboerpark te Enschede. In en rondom bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner tonen Hennik en Dika, een boerenechtpaar uit het eind van de 19^e eeuw, allerlei activiteiten die iets met de strenge winters van vroeger te maken hebben. Midwinterhoorns galmen over de es en op het erf hangt de geur van versgebakken 'kniepertjes', gepofte kastanjes en warme appeldrank. Mandenvlechters, een smid, een bezembinder en een valkenier met roofvogels geven demonstraties, en in lös hoes Het Lammerinkswönner staan de dieren net als in vroegere tijden op stal. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert deze jaarlijkse Wintergebruikendag.

Winterwerk en oude ambachten

Vroeger gebruikten de boeren de winterperiode om allerlei werkzaamheden te verrichten waar ze tijdens de zomerdrukte niet aan toe kwamen. Er was door de kou buiten minder op het land te doen en men had dus meer tijd voor het vervaardigen en repareren van gebruiksvoorwerpen en werktuigen. Omdat men meer binnen zat was er tijd genoeg voor het spinnen van wol, het weven van stoffen, het vlechten van manden en het beoefenen van andere ambachten, zoals smeedwerk of een midwinterhoorn maken.

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, dat in deze periode is ingericht als een origineel Twents lös hoes, komen deze oude gebruiken op zondag 14 december weer tot leven.

Warme kniepertjes en gepofte kastanjes

Bezoekers die benieuwd zijn hoe Twentse 'kniepertjes' smaken of zin hebben in warme appeldrank, kunnen bij Hennik en Dika, het Twentse boerenpaar, komen proeven. Kniepertjes zijn een soort wafeltjes die op een authentieke stookkachel knapperig gebakken worden; voor liefhebbers liggen er recepten klaar. Het blazen van de midwinterhoorn, de 'oale roop' geheten, gebeurt op deze dag boven de oude waterput achter het lös hoes. Een midwinterhoornmaker geeft een demonstratie van de manier waarop een midwinterhoorn wordt gemaakt.

Mandenvlechters tonen hoe een mand gevlochten wordt van wilgentenen en een echte smid vervaardigt siersmeedwerk. Medewerkers van de afdeling NatuurEducatie bieden educatieve activiteiten voor kinderen; zij gaan zelf ervoor zorgen dat vogels in hun tuin de winter goed doorkomen door het vervaardigen van vetpotjes.

Roofvogeldemonstraties

Een bijzondere aanwezigheid op deze wintergebruikendag is een valkenier met zijn afgerichte roofvogels. Omdat de wintertijd vroeger een periode van schaarste was, maakten de mensen van iedere vorm van jacht gebruik om de maaltijd aan te vullen. Afgerichte roofvogels werden ingezet om konijnen en duiven te vangen. Tegenwoordig is de valkenjacht vooral een boeiende ervaring voor het publiek. Roofvogelliefhebber en officieel valkenier Reinier de Vries toont het publiek op 14 december om 13.00 uur en om 15.00 uur met een boeiende demonstratie hoe hij zijn roofvogels heeft afgericht en brengt slechtvalken, buizerds en een oehoe mee. Cato de oehoe vliegt nooit tijdens publieksdemonstraties omdat de oehoe een echte nachtjager is, maar zij is door haar knuffelige uiterlijk wèl de grote publiekstrekker.

Openingstijden en meer informatie

De wintergebruikendag is op zondag 14 december van 11.00 - 16.00 uur. Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant is het gemeentelijk bezoekerscentrum. De entree en deelname aan alle activiteiten is gratis.

---

---

Gepubliceerd op 02-12-2003 © Copyright gemeente Enschede