Gemeente Roosendaal



---

De Stok 2 geschikte locatie voor Factory Outlet Center

Een gunstige ligging ten opzichte van de snelweg, realisatie op korte termijn mogelijk, geen nadelige effecten voor plaatselijke en regionale detailhandelstructuur, kansen voor met name de horeca en toerisme en 500 banen extra. Allemaal resultaten uit de verschillende onderzoeken, die in opdracht van de gemeente Roosendaal zijn uitgevoerd.

Op grond van deze uitkomsten heeft het college van Burgemeester en Wethouders de conclusie getrokken, dat de locatie De Stok 2 een geschikte locatie is voor een Outlet Center. Het college zal de gemeenteraad voorstellen in te stemmen met het realiseren van het Factory Outlet Center op deze locatie, een samenwerkingsverband met Mc Mahon Development Groep aan te gaan en een artikel 19.1 WRO procedure op te starten om het bestemmingsplan te wijzigen.

Om het Factory Outlet Center een succes voor de gemeente Roosendaal te maken, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Met de Mc Mahon Development Group is de afspraak gemaakt dat de extra banen, die het Factory Outlet Center oplevert zo veel mogelijk worden ingevuld met mensen die als werkeloos geregistreerd staan bij de sociale dienst. Het concept van een Factory Outlet Center moet gehandhaafd blijven. Dit betekent dat er geen reguliere detailhandel mag ontstaan. Dit alles wordt in de samenwerkingsovereenkomst meegenomen.

Om kansen te creëren voor met name de horeca en het toerisme wordt aanbevolen om een actieplan op te stellen waarin de gemeente, de ontwikkelaar en de Roosendaalse middenstand afspraken maken over een krachtig maatregelenpakket. Hier moet onder meer worden gedacht aan promotie van en verwijzing naar de binnenstad, productverbetering binnenstad, gezamenlijke marketing, regelen van pendelverbinding en afstemming koopzondagen.

Uit een berekening van het aantal benodigde parkeerplaatsen is naar voren gekomen dat bij een efficiënt ruimtegebruik het parkeren op de locatie kan plaatsvinden. Alleen bij 'piekparkeren' bijvoorbeeld op een koopzondag moet worden uitgeweken naar een ander terrein. De kosten hiervan zijn voor rekening van de ontwikkelaar. Het openbaar vervoer moet goed worden afgestemd en op zaterdagen en koopzondagen kan er naast het openbaar vervoer een binnenstadshuttle worden ingezet. Aanpassing van beide kruisingen van de Burgemeester Freijterslaan met de rijksweg en een weggedeelte van de Wouwlaan zorgt voor een goede verbinding met het terrein van het Outlet Center. Een tweede onderzoek zal hier een verdere invulling aan geven.

Kortom een Factory Outlet Center zal de gemeente Roosendaal op de kaart plaatsen. Uit onder meer een Economische Effectenrapportage, risicoanalyses, inventarisatie flora en fauna, visonderzoek, archeologisch onderzoek, parkeerstudie, verkeersstudie, milieukundig bodemonderzoek, geo hydrologisch onderzoek blijkt dat De Stok 2 een geschikte locatie is. Wanneer de gemeenteraad kiest voor de realisatie van het Factory Outlet Center zal de gemeente de grond leveren aan Mc Mahon Development Group, die de grond vervolgens op haar kosten bouwrijp zal maken. In 2005 zal dan het Outlet Center gerealiseerd worden.