Politie Gelderland-Zuid

+ Korpsstaf

Datum Zondag 14 december 2003

Van / afdeling Communicatie
Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Overvaller had geen explosieven

De 41-jarige man die vrijdagmiddag een aantal banken in Nijmegen overviel en daarbij dreigde met het feit dat hij een handgranaat of andere explosieven tot ontploffing zou brengen, is niet in het bezit geweest van explosieven. Dit heeft het onderzoek uitgewezen. Tevens is gebleken dat de man, die overigens zonder vaste woon- of verblijfplaats is, de overvallen zonder hulp van anderen heeft gepleegd.
De man, die reeds eerder voor dergelijke feiten is veroordeeld, zal maandag 15 december worden voorgeleid bij de officier van Justitie.

Inbrekers aangehouden

In de nacht van donderdag op vrijdag melde een getuige dat hij op de Kronenburgersingel twee jongens met computerapparatuur zag rennen en daar in een auto zag stappen. Door alle politie-eenheden werd daarop naar de betreffende auto uitgekeken. Korte tijd later werd de auto, met daarin vijf personen, gesignaleerd op de Graafseweg. De auto kon op de Nieuwe Dukenburgseweg tot stoppen worden gedwongen. De inzittenden gingen er direct lopend vandoor. Twee van hen konden worden aangehouden. Het betreft Nijmegenaren van 18 en 19 jaar oud. Zij zijn ingesloten. De auto en de daarin aanwezige computerapparatuur zijn inbeslaggenomen. De politie stelt een onderzoek in naar de overige verdachten. De computerapparatuur bleek te zijn gestolen uit een kantoor in het centrum van Nijmegen.

Drie mannen aangehouden voor autodiefstal

Zaterdagmorgen melde de beveiligingsdienst van het terrein van de Gelderlander dat drie mannen daar een rode bestelauto hadden achtergelaten en vervolgens lopend waren vertrokken. Het vermoeden bestond dat de auto gestolen was. Op aanwijzing van de bewaker konden op de Voorstadslaan drie mannen worden aangehouden. Het betreft twee inwoners van Wijchen van 26 en 30 jaar oud en een 24-jarige Nijmegenaar. De bestelauto bleek te zijn gestolen vanaf het terrein van een bedrijf in Wijchen.

Autokraker aangehouden

Een getuige zag in de nacht van vrijdag op zaterdag een man rondscharrelen in de parkeergarage Mariënburg. Hij waarschuwde direct de politie. Deze trof in een geparkeerde auto een 34-jarige Nijmegenaar aan die juist bezig was met het verwijderen van de autoradio. De man is aangehouden. De eigenaresse van de auto, een 24-jarige inwoonster van Beuningen, deed aangifte.

Diefstal uit woning

Vrijdag werd een diefstal gepleegd uit een woning aan de Muntweg. De 48-jarige bewoner mist een kleurentelevisie. Men kon de woning binnen komen via een niet afgesloten achterdeur.

Lent - aanrijding met letsel

Zaterdagmiddag vond een aanrijding plaats op de Bemmelsedijk in Lent. Een 82-jarige Nijmeegse automobilist reed in de richting van Bemmel. Ter hoogte van de kruising met de Stelsestraat reed de man onvoldoende rechts en kwam daardoor in botsing met een tegemoetkomende 17-jarige bromfietser uit Gendt. Als gevolg van de aanrijding raakte de duopassagier van de bromfietser, een 18-jarige vrouw uit Lent, gewond. Zij werd naar het Radboud overgebracht.

Woninginbraak

In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Distelstraat. Aan de achterzijde was een bovenlicht open gebroken. Uit de woning werd computerapparatuur meegenomen. Aangifte werd gedaan door de 53-jarige bewoonster.

Gestolen auto's

In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf de Archipelstraat een zwarte Volkswagen Passat met kenteken XV-JD-55 gestolen. Een Nijmegenaar deed daarvan aangifte.
Een man uit Kreuzau (D) deed aangifte van diefstal van een blauwe Volkswagen Golf met kenteken DN-SK 9800. Deze is zaterdagavond gestolen vanaf de Nassausingel.

Woningbrand

Zaterdagavond, rond 18.00 uur werd brand gemeld in een woning aan de Nieuwe Nonnendaalseweg. In eerste instantie was niet zeker of zich nog mensen in het pand bevonden. Uit voorzorg werden de belendende woningen ontruimd. Door de brandweer werden gelukkig geen slachtoffers in de woning aangetroffen. In de uitgebrande woning werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Ten behoeve daarvan was illegaal elektriciteit afgetapt. Mogelijk heeft dit iets te maken met de oorzaak van de brand. De technische recherche stelt daarnaar een onderzoek in. De 47-jarige bewoner van het pand kon korte tijd later worden aangehouden.

Alcoholcontrole

Door het team van Blik op Veilig is zaterdagavond en -nacht een alcoholcontrole gehouden op de Tunnelweg. De controle duurde van 20.00 tot 04.00 uur. Er werden 566 blaastesten afgenomen. Vijf bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze te veel hadden gedronken. Eén bestuurder kreeg een proces-verbaal omdat hij ten onrechte mistlampen voerde.

Man aangehouden voor belediging

In de nacht van zaterdag op zondag is op de In de Betouwstraat een 20-jarige inwoner van Winssen aangehouden. De man had daar, ten overstaan van een grote groep mensen, surveillerende politiemensen beledigd. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg hij een verblijfsontzegging voor het centrum van Nijmegen.

Blik op Veilig

Door het team van Blik op Veilig werd vrijdagmiddag tussen 16.00 en 16.45 uur gecontroleerd op de Bemmelsedijk in Lent in verband met een ter plaatse geldende geslotenverklaring. In deze korte tijd werden 83 automobilisten bekeurd. Zij kunnen binnenkort de bekeuring in de brievenbus verwachten.

Vrijdag werd tussen 16.15 en 18.15 uur gecontroleerd op de St Annastraat. Van de 988 bestuurders reden er 50 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan.

Vrijdag werd tussen 16.30 en 18.30 uur gecontroleerd op de Berg en Dalseweg. Van de 1593 bestuurders reden er 63 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan.

Vrijdag werd tussen 19.00 en 22.15 uur gecontroleerd op de Grootstalselaan. Van de 1763 bestuurders reden er 135 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan.

District Tweestromenland

Wijchen - Fietser gegrepen door trein

Donderdagavond werd op de spoorwegovergang in de Passeweg een man op een fiets gegrepen door de sneltrein Nijmegen - Roosendaal. De fietser overleed ter plaatse. In de loop van vrijdagavond kon de identiteit van het slachtoffer worden vastgesteld. Het gaat om een 52-jarige Wijchenaar. Waarom het slachtoffer de gesloten overwegbomen heeft genegeerd is onbekend.

Wijchen - rijbewijs ingenomen na snelheidsovertreding

Vrijdagavond constateerde de bemanning van de videosurveillanceauto, deel uit makend van het team Verkeershandhaving, dat een 44-jarige automobilist uit Gassel op de Graafseweg in Wijchen met een snelheid van 147 km/u reed waar slechts 80 km/u is toegestaan. Na correctie kreeg de man een proces-verbaal voor 142 km/u. Zijn rijbewijs is ingevorderd en ter beschikking gesteld van de Officier van Justitie in Arnhem.

Beuningen - woninginbraak

Vrijdagavond is ingebroken in een woning aan de Zuil in Beuningen. De achterdeur van de woning was geforceerd. De gehele woning is doorzocht. De 24-jarige bewoonster mist geld en beeld- en geluidsapparatuur.

Beek - gestolen auto

Vanaf de Rijksstraatweg in Beek is vrijdagmorgen een blauwe Volkswagen Transporter met kenteken 20-VR-ZK gestolen. Een inwoner van die plaats deed daarvan aangifte.

Altforts - man aangehouden voor bedreiging

In de nacht van zaterdag op zondag is in een horecagelegenheid in Altforst een 18-jarige inwoner van Beneden-Leeuwen aangehouden. De man had daar een 26-jarige man uit Wamel met een vuurwapen bedreigd. De 18-jarige is ingesloten. Het vuurwapen is nog niet gevonden.

Groesbeek - woninginbraak

Zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Albert Schweitzerstraat in Groesbeek. Met een steen was een ruit aan de achterzijde van de woning ingegooid. Uit de woning werden enkele cadeaubonnen weggenomen. De 74-jarige bewoner deed aangifte.

Groesbeek - aanrijding met letsel

Een 28-jarige inwoner van Goch (D) reed in de nacht van zaterdag op zondag met zijn taxibus over de Bredeweg. Plotseling zag hij een man op een fiets midden op de weg stilstaan. De bestuurder van de taxibus kon niet meer op tijd stoppen. De fietser, een 19-jarige inwoner van Groesbeek, werd geschept. Hij is overgebracht naar het Radboud.

Blik op Veilig

Vrijdag werd tussen 19.50 en 22.00 uur gecontroleerd op de Rijksweg in Ubbergen. Van de 1124 bestuurders reden er 52 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 115 km/u. Ter plaatse is 80 km/u toegestaan.

District De Waarden

Culemborg - woninginbraak

Vrijdag is ingebroken in een woning aan het St. Nicolaasplantsoen. Men kwam de woning binnen door een ruit van de achterdeur te vernielen. Niet bekend is of er ook iets is weggenomen. De 51-jarige bewoner deed aangifte.

Eck en Wiel / Culemborg - alcoholcontrole

Vrijdagavond is een alcoholcontrole gehouden.

Op de Tielseweg in Eck en Wiel moesten 130 bestuurders blazen. Er werden daar geen overtredingen geconstateerd.

Op de Weth. Schoutenweg en de Rijksstraatweg in Culemborg werden 247 bestuurders gecontroleerd. Twee van hen hadden te veel gedronken. Zij bliezen resp. 355 en 375 ug/l. De man die 375 ug/l blies moest zijn rijbewijs inleveren omdat hij beginnend bestuurder is.

Tiel - aanrijding met letsel

Een 56-jarige Tielse automobilist reed vrijdagavond over de Liendenlaan en wilde linksaf de Herwijnenstraat in rijden. Er ontstond een aanrijding met een 17-jarige bromfietser die hem juist op dat moment links passeerde. De bromfietser kwam ten val en is per ambulance overgebracht naar het Rivierenlandziekenhuis.

Tiel - diefstal uit bedrijf

Vrijdagavond is ingebroken in een bedrijf aan de Zuiderhavenweg in Tiel. Nadat een ruit van een roldeur was vernield werd uit het bedrijf een kluis weggenomen. Bij het meenemen van de kluis hebben de daders een geparkeerde auto beschadigd.

Hedel - drie mannen aangehouden na woninginbraken

Zaterdagavond meldde een 40-jarige bewoner van een woning aan de Boterbloemstraat dat in zijn woning was ingebroken. Toen politiemensen kort daarop ter plaatse kwamen hoorden zij in de directe omgeving van de Boterbloemstraat een alarm af gaan. Het alarm bleek afkomstig te zijn van een woning aan de Hooiweg. Toen de agenten daar poolshoogte gingen nemen zagen zij drie mannen in de woning lopen. Politiemensen klommen door een geopend raam aan de achterzijde naar binnen en konden in de woning drie verdachten aanhouden. De verdachten zijn een 22-jarige inwoner van Belgrado, een 29-jarige inwoner van Beograd en een 31-jarige man uit Kunovac (Kroatië). De verdachten zijn in verzekering gesteld.

Blik op Veilig

Zaterdagmiddag, tussen 13.30 en 15.30 uur, is gecontroleerd op de Voorstraat in Hedel. Van de 1388 passanten reden er 38 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km/u. Ter plaatse is 50 km/u toegestaan.

Zaterdagmorgen, tussen 10.00 en 12.30 uur, is gecontroleerd op de Provincialeweg Oost in Deil. Van de 1356 passanten reden 53 te snel. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 112 km/u. Ter plaatse is 80 km/u toegestaan.

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39
---- --