Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: BIS verliest kansloos van HSG


BIS heeft zaterdag in een thuiswedstrijd kansloos verloren van het sterke HSG. De Hilversummers wonnen met 8-2 en BIS staat nu afgetekend met nul punten uit vier wedstrijden laatste in de Meesterklasse schaken.
Op de eerste drie borden hield BIS het droog in de Brinkhorst tegen HSG, dat met gemiddeld 130 elopunten meer achter de borden verscheen. De remises van Sipke Ernst met zwart tegen de voormalige Joegoslavische wereldtopper Ljubojevic en die van Arthur van de Oudeweetering met wit tegen Nijboer zijn prima prestaties. Ook op de zwartremise van Kabatianski tegen lAmi viel niets af te dingen, evenals de witremise van Freddie van der Elburg tegen Vedder. Op de andere borden troffen de Apeldoorners eveneens op papier sterkere tegenstanders, maar daar werd het ratingverschil zes keer tot uitdrukking gebracht in een vette nul.

Jeroen Noomen gaf over diverse partijen uitstekend publiekscommentaar aan enkele tientallen toeschouwers. Schaakplezier moesten de Apeldoorners daarnaast vooral ontlenen aan de show die grootmeester Ljubojevic na zijn partij ongevraagd in de hal aan spelers en publiek gaf. Onvermoeibaar liet hij op topsnelheid zien hoe diverse partijen zijns inziens anders hadden kunnen aflopen. Tweevoudig Europees jeugdkampioen Dennis de Vreugt en de kersverse Apeldoornse internationaal meester Merijn van Delft kregen als schooljongens een lesje hogeschoolschaak over hun partij van de Turbo van de Balkan, die qua uiterlijk verdacht veel weg heeft van de legendarische Ajax-rechtsbuiten Sjakie Swart. Ook mondiale jeugdtoppers als Daniel Stellwagen en Jan Smeets legde de grootmeester enkele uren lang uit hoe de wereld van Caïssa nou echt in elkaar steekt.


Dergelijke gratis superkrenten in de schaakpap zullen de Apeldoornse schakers komend jaar moeten missen als BIS niet snel matchpunten scoort. Mededegradatiekandidaat SMB won zaterdag van Zukertort Amstelveen en ook HWP Sas van Gent heeft al twee matchpunten bij elkaar gesprokkeld. Het is een bitter gelag voor de Apeldoorners die het eerder ongelukkig aflegden tegen teams als LSG en Rotterdam, die nu beide ongeslagen aan kop gaan.

De komende drie wedstrijden treft BIS achtereenvolgens HWP Sas van Gent, SMB en Utrecht, teams die op papier zwakker zijn. Die wedstrijden moeten gewonnen worden. Om het aan te laten komen op de laatste twee wedstrijden wordt link. In de achtste ronde staat BIS de wedstrijd tegen ING Esgoo te wachten dat gisteren won van landskampioen ZZICT, de tegenstander in de laatste ronde.


Klik hier voor het naspelen van alle partijen.

BIS HSG 2 - 8
Sipke Ernst - Ljubomir Ljubojevic 0,5 0,5
Arthur van de Oudeweetering - Friso Nijboer 0,5 0,5
Alexander Kabatianski - Erwin lAmi 0,5 0,5
Manuel Bosboom - Jan Smeets 0 1
Merijn van Delft - Dennis de Vreugt 0 1
Ilja Zaragatski - Daniel Stellwagen 0 1
Lucien van Beek - Rudy Douven 0 1
Marc Jonker - Paul Boersma 0 1
Marcel Boel - Wiep Zagema 0 1
Freddie van der Elburg - Henk Vedder 0,5 0,5
Voor meer info: zie www.sbsa.nl

---

KNSB-competitie ronde 4

Via deze link kunt u de uitslagen van de vierde ronde bekijken/ophalen.

---