Gemeente Utrecht

Derde editie Café Z in Stadsschouwburg Utrecht

Kunst en cultuur, maar dan anders. De nieuwe culturele talkshow Café Z presenteert persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld. Van kunstenaars tot beleidsmakers. Presentator Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

In de derde editie:

Zondag 14 december barst Utrecht uit zijn voegen met DAG MUZIEK (NL), een dag vol muziek, gehoord en ongehoord, van Nederlandse bodem. Met onder andere Ajax uit Afrika. Op verzoek van De Nieuw Amsterdam schreef Lydia Rood de tekst voor deze muziektheaterproductie rondom het jonge voetbaltalent Ayaxola, dat uit een kansloos Kaapstads township naar Ajax vertrekt. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse componist Sean Bergin, winnaar van de VPRO-Boy Edgarprijs 2000, schreef de muziek.

Ergens in een Utrechtse werfkelder wordt druk geschreven en gerepeteerd aan de avondvullende voorstelling En hij wou niet eens naar zee! Maar eerst is er Donder en Liefde III, een nieuwe cd met piano-improvisaties van Kees Wennekendonk. Wennekendonk schreef muziek voor zo 'n 35 theaterproducties, speelde drie jaar in AVRO-talkshow Karel, is brillenontwerper en organiseert salons. Donder en Liefde III ontstond onder meer op teksten van Adriaan van Dis, Ingmar Heytze en Jan Veldman.

Kees Eijrond herstelde met de naamgeving van het Polman's Huis een oude familietraditie: zijn betovergrootvader opende in 1837 op de Dam in Amsterdam café-restaurant Het Polman's Huis. Eijrond zelf is een van Utrechts bekendste horeca-uitbaters. Met panden als Ottone en de Winkel van Sinkel zoekt hij naar een culturele meerwaarde voor de stad. Desondanks leveren zijn projecten al jaren veel controverse op binnen de gemeenteraad en de horecawereld. In Café Z praat Eijrond over zijn leven, opvattingen en drijfveren.

Geen olifanten en poedels, maar wel veel humor, vaart, romantiek en opzwepende muziek. Eind december presenteert de Stadsschouwburg voor de vijftiende keer kerstcircus Cascade. Nu extra feestelijk, want bedenker, samensteller en regisseur Gerrit Reus schreef een jubileumboek over 'zijn' circus, met veel anekdotes en een kijk op het circusvak die verder gaat dan de piste. In Café Z blikt hij terug en vooruit.

En ook:

Muziek van en door Sean Bergin

Vrouwkje Tuinman met Utrechts cultuurnieuws

Ruben van Gogh vat de middag samen in versvorm

---- --