Gemeente 's-Hertogenbosch

03-12-2003

Nederlandse ambassadeur verricht officiële opening

Bossche delegatie op werkbezoek in Focsani

Van 14 tot en met 17 december aanstaande brengt een Bossche gemeentelijke delegatie een officieel werkbezoek aan de Roemeense gemeente Focsani. Tijdens het bezoek wordt onder meer het project ¿Informatiecentrum¿ officieel opgeleverd en geopend. In de afgelopen
1,5 jaar is met financiële steun van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en vakinhoudelijke support vanuit de gemeente 's-Hertogenbosch het project Informatiecentrum ontwikkeld en uitgevoerd ten behoeve van de ambtelijke organisatie van Focsani. Doelstelling van het project was het creëren van een efficiënt en professioneel ambtelijk apparaat dat in staat is om op een klantvriendelijke wijze te werken en rekening houdt met de wensen en behoeften van de burgers. Daarnaast weet de burger waarop hij de gemeente mag aanspreken en krijgt hij vanuit de organisatie sneller het goede antwoord of product. Het project was er ook op gericht om bij te dragen aan de realisatie van een betere scheiding tussen de bestuurlijke taken en bevoegdheden en die van de adviserende en uitvoerende ambtelijke organisatie (rollen en taken). Een medewerker van de afdeling Communicatie heeft in de afgelopen periode een plan van aanpak ontwikkeld en op locatie in Focsani uitgevoerd met verschillende werkgroepen uit de ambtelijke organisatie. Daarbij is gewerkt met speciaal ontwikkelde readers, workshops en adviseringstrajecten met de ambtelijke en bestuurlijke leiding. Het resultaat is nu dat de organisatie is ingedeeld in een zogenoemde back en front office. De medewerkers werken nu op basis van jaarplannen, met werkinstructies, functieomschrijvingen, e.d. Ter verbetering van de interne werkprocessen is ook een intranetsysteem ingevoerd. En als sluitstuk van de interne veranderingen en vernieuwingen worden de burgers sinds 1 november 2003 in het kader van de nieuwe dienstverlening ontvangen en te woord gestaan op een centrale plaats in het stadhuis: in het nieuwe centrum voor communicatie. Dit is de front office van de organisatie. De centrale plaats waar de burgers terecht kunnen voor vergunningen, documenten, informatie, hulpverlening en bijstand e.d. Voor Roemeense begrippen zijn deze vernieuwingen die nu via dit project zijn ontwikkeld en doorgevoerd, vrij uniek. In die zin vervult de gemeente een voorbeeldfunctie. Het past in het streven van het gemeentebestuur van Focsani om vóór 2007 te voldoen aan de criteria van "een Europese gemeente". Op maandag 15 december aanstaande wordt het nieuwe centrum voor communicatie in Focsani in aanwezigheid van de Bossche delegatie, officieel geopend door de Nederlandse ambassadeur in Roemenië, P.J. Wolthers.

De Bossche delegatie bestaat uit de raadsleden, J. van Heijningen, J. Hoskam, J. Delhez en F. van Valkenburg. Zij worden begeleid door mw. G. Dimmendaal (afdeling Welzijn) en mw. G. van Dussen-Diaconu (tolk en adviseur). Tijdens hun werkbezoek aan Focsani spreken de Bossche raadsleden ook met hun collega's over bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen en laten zij zich bijpraten over de stand van de politieke en bestuurlijke vernieuwingen.