NOS


Verkiezing 'politicus van het jaar' bij radio 1 journaal 11-12-2003
Welke politicus presteerde in 2003 het best? Het antwoord op die vraag staat centraal in de NOS Radio 1 Journaal uitzending van aanstaande zondag, 14 december 2003. In die uitzending, live vanuit Café Dudok in Den Haag, wordt de politicus van het jaar bekendgemaakt. De winnaar of winnares wordt gekozen door de parlementaire pers in Nederland.

Naast de politicus van het jaar wordt op 14 december ook de publieksprijs voor de beste politicus bekendgemaakt. De verkiezing 'politicus van het jaar' is een initiatief van het NOS Radio 1 Journaal. Deze titel gaat naar die landelijke politicus die in 2003 het best heeft gepresteerd op het politieke strijdtoneel. Parlementariërs uit Eerste en Tweede Kamer, staatssecretarissen, ministers, allemaal maken ze kans op deze titel, die dit jaar voor de eerste maal door het Radio 1 Journaal wordt vergeven.

De politicus van het jaar wordt gekozen door de deskundigen bij uitstek, de parlementaire pers. De leden van de Parlementaire Persvereniging kiezen overigens niet alleen de politicus van het jaar. Ze spreken zich ook uit over de slechtste politicus en het politieke talent. Ten aanzien van die laatste categorie geldt dat deze politicus in 2002 of 2003 zijn of haar debuut in de landelijke politiek moet hebben gemaakt.

Naast de vakprijs is er ook een publieksprijs. Via een representatieve steekproef kiezen de Nederlanders een politicus die het in hun ogen in 2003 het best heeft gedaan. Deze politicus kan in theorie dezelfde zijn als de keuze van de vakjury, maar kan ook afwijken. Ook de publieksprijs wordt in de uitzending van 14 december aanstaande bekendgemaakt.

In de NOS Radio 1 Journaal uitzending van 14 december (12.00 - 14.00 uur) wordt in het eerste uur met politici teruggekeken op het bijna voorbije jaar 2003. Politieke hoogte- en dieptepunten passeren nogmaals de revue. Tussen 13.00 en 14.00 uur wordt de politicus van het jaar bekendgemaakt. Dat geldt ook voor de slechtste en de talentvolste politicus en voor de uitslag van de publieksprijs.

De uitzending van zondag wordt muzikaal opgeluisterd met onder meer een piano-optreden van minister De Geus van Sociale Zaken.

Verkiezing 'Politicus van het jaar' NOS Radio 1 Journaal, zondag 14 december, 12.00-14.00 uur, Radio 1