VVD


14 dec 2003 - VVD: geweldig nieuws oppakken dictator Saddam Hussein

"Het is geweldig nieuws dat dictator Saddam Hussein is opgepakt. De Irakezen waren nog steeds bang dat hij zou terugkomen. Deze arrestatie moet voor de mensen in Irak als een bevrijding voelen," aldus de VVD fractieleider Jozias van Aartsen in een eerste reactie.

Volgens de fractievoorzitter van de VVD Tweede-Kamerfractie gaat Irak nu een nieuwe fase in. "De hele internationale gemeenschap moet nu de handen ineen slaan. Onder de vlag van de Verenigde Naties moeten de Amerikanen en de Europeanen goed samenwerken om het land er weer bovenop te helpen, zodat Irak weer een soevereine zelfstandige staat is in het Midden-Oosten. Daar moet heel veel werk voor worden verzet. Ik hoop dat Duitsland en Frankrijk, die in voorbereiding op de oorlog met hun laffe houding aan de zijkant zijn blijven staan, nu wél willen helpen om het land weer op te bouwen."

Verder vindt Van Aartsen dat Saddam Hussein via de regels van het Internationaal recht moet worden berecht. Over de veiligheid in Irak is Van Aartsen nog niet al te optimistisch. "Alertheid is van groot belang," aldus de VVD fractieleider. "We moeten zeer op onze hoede blijven. Alle veiligheidswaarborgen die zijn afgesproken voor de Nederlandse troepen moeten overeind blijven. Deze gelden nog altijd even hard."