Ingezonden persbericht P E R S B E R I C H T

Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', blij met de vangst van Saddam Hoessein, start campagne voor terugtrekking Nederlandse troepen uit Irak

Utrecht, 14 december 2003 - Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' is verheugd over de arrestatie van ex-dictator Saddam Hoessein en hoopt dat deze gebeurtenis zal leiden tot een snellere machtsoverdracht van de Amerikaanse bezetters aan de voorlopige regeringsraad. Vanuit deze Raad dient de berechting van Saddam Hoessein te worden georganiseerd, niet door de bezettende macht.

Het Platform hoopt dat de arrestatie van Saddam zal leiden tot stabilisatie van de situatie in Irak. De afgelopen maanden is de veiligheidstoestand in Irak echter voortdurend verslechterd. Verrassend is dat niet, gezien het gegeven dat democratie en het handhaven van mensenrechten niet door middel van militair geweld en van buiten af opgelegd kunnen worden.

Het Platform blijft erbij dat de aanval op en de bezetting van Irak door Amerikanen en Britten schendingen van het internationaal recht zijn. Door haar militaire aanwezigheid in Irak te versterken geeft de Nederlandse regering politiek en juridisch een verkeerd signaal af. Op grond daarvan heeft de plenaire vergadering van het Platform tegen 'Nieuwe Oorlog' vandaag unaniem besloten tot het voeren van de campagne "Stop de bezetting van Irak - Nederlandse troepen nu terug". Als voorlopig hoogtepunt van deze campagne is gekozen voor een demonstratie in Amsterdam op 20 maart, de internationale actiedag tegen de oorlog.

Informatie voor de pers:


* woordvoerder namens het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' is: Hans van Heijningen, 06-22101830

===== Einde persbericht ==========================================

-- Lees ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - vraag proefnummer! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl