Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

RITA SÜSSMUTH VERGELIJKT MIGRATIE EN INTEGRATIE IN DUITSLAND EN NEDERLAND

4e lezing in serie over Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 14 december 2003

"Migration and Integration: Germany and the Netherlands compared". Dat is de titel van de 4e lezing in de SID-cyclus "Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging". De lezing wordt verzorgd door Rita Süssmuth, oud-Voorzitter van de Duitse Bondsdag en voorzitter van de Kommission für Zuwanderung van de Duitse Bondsregering. Süssmuth richt zich vooral op de vraag of en hoe migratie is te sturen en te structureren. Ze gaat verder in op geslaagd en mislukt integratiebeleid: in Duitsland, Nederland en Europa. Datum: maandag 15 december a.s.; lokatie: Vrije Universiteit, Amsterdam; aanvang 18.00 uur.

Ook in Duitsland is er een stevige maatschappelijke discussie gaande over het vraagstuk van (im)migratie en daaraan gekoppeld integratie. Want hoewel Duitsland in de laatste decennia te maken heeft gehad met aanzienlijke migratiestromen - 20 miljoen sinds 1950 - is de ontwikkeling van beleid en infrastructuur voor opvang en integratie achtergebleven. De huidige Bondsregering is echter begonnen met een inhaalslag, met als eerste stappen een nieuwe wet op het burgerschap en een "Green Card" regelgeving. De regering Schröder heeft daarnaast een Kommission für Zuwanderung ingesteld. Deze onafhankelijke raad moet aanbevelingen ontwikkelen voor de toekomstige regulering van immigratie en voor nieuwe integratiestrategieën. Rita Süssmuth (CDU) is voorzitter van deze federale commissie.

Süssmuth schetst in haar SID-lezing ten eerste de feitelijke (im)migratiesituatie in Duitsland en het maatschappelijke en politieke debat daarover. Daarnaast gaat ze in op het werk van de door haar voorgezeten commisie voor migratie en integratie. Deze bestrijkt thema's als: juridische aspecten van binnenkomende migratie; de verhouding tussen nationale en Europese wet- en regelgeving; industrie-specifieke immigratie om tekorten op de arbeidsmarkt op te vullen; onderzoek naar de relatie werkloosheid-migratie en naar immigratie als mogelijkheid de bevolkingsafname te compenseren. Een belangrijk thema is ook de integratie van immigranten. Dit vraagstuk overheerst - net als in Nederland - het maatschappelijke migratiedebat. In de ogen van Süssmuth gebeurt dat echter vanuit een te eenzijdig perspectief waarin de nadruk ligt op het idee dat buitenlanders een last zijn voor de samenleving. Maar integratie is een complex vraagstuk waarin percepties een grote rol spelen. Een genuanceerde benadering is derhalve noodzakelijk.

Rita Süssmuth (1937) is socioloog en hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Göttingen. Zij werkte onder meer aan de Sorbonne in Parijs en aan de John-Hopkins University in Baltimore. Süssmuth is lid van de CDU en werd voor deze partij in 1985 Minister voor Volksgezondheid en Gezinszaken. In 1988 werd zij Bundestagspräsidentin, voorzitter van het Duitse parlement. Ze bekleedde die post tot 1998. Sinds 2000 is Süssmuth voorzitter van de "Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung".

SID-serie 2003-2004: Migratie en Ontwikkeling

Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Maar het beleid van staten en de internationale gemeenschap op dit terrein is nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat.

Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht.

De serie loopt van september 2003 tot juli 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle, Directeur-Generaal Ontwikkeling bij de Europese Commissie, Syed Mansoob Murshed (ISS) en John Morrison (Respect|Europe). Andere uitgenodigde sprekers zijn: Wim Deetman (burgemeester Den Haag), Erica Feller (UNHCR), Thomas Friedman (New York Times), Ron Keller (Ministerie Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking), Ad Melkert (Wereldbank) en Theo Veenkamp (Ministerie van Justitie).


---