Gemeente Roosendaal



---

Laat uw stem horen in het belang van uw wijk

Project Werk aan de Wijk 2 gaat van start!

Een voetbaltoernooi, knutselmiddagen in vakanties voor de basisschooljeugd, een jongerendebat voor jongeren van diverse etnische achtergronden, of een nieuwe speelvoorziening...? Wat is bij u in de wijk nodig om de leefbaarheid te vergroten? Het project Werk aan de Wijk, dat groot succes heeft gekend in 2002/2003, krijgt vanaf maandag 15 december een vervolg. Dit project kan voor u, als inwoner van de Gemeente Roosendaal, van grote betekenis zijn. Werk aan de Wijk 2 gaat namelijk op initiatief van burgers kleinschalige projecten uitvoeren in de 8 wijken en 5 dorpen van de gemeente Roosendaal.

Leefbaarheid: het centrale begrip bij Werk aan de Wijk 2

Het doel van Werk aan de Wijk 2 is duidelijk: het project wil, op initiatief van de inwoners van de Gemeente Roosendaal, de leefbaarheid binnen hun woonwijk verbeteren. Leefkwaliteit, woonkwaliteit en saamhorigheid zijn begrippen die een grote samenhang vertonen met het begrip leefbaarheid. Een essentiële verbinding tussen deze begrippen vormt het begrip samenwerking. Alleen door samenwerking tussen de inwoners van Roosendaal kan het begrip leefbaarheid daadwerkelijk gestalte krijgen. Daarom wil Werk aan de Wijk 2 hier graag het accent op leggen: een betere leefbaarheid is onlosmakelijk verbonden met een intensieve samenwerking en saamhorigheid.

Alleen als deze samenwerking op juiste wijze plaatsvindt, kan het project als succesvol afgesloten worden. Hier is ook een taak voor de gemeente weggelegd: indieners van voorstellen worden daarom nauw betrokken gedurende het project.

Fysieke en maatschappelijke projecten

Bij de indiening van voorstellen kunt u zowel denken aan maatschappelijke als fysieke projecten, maar wat zijn dat precies?

Een aantal -al eerder genoemde- voorbeelden van maatschappelijke projecten: knutselmiddagen in vakanties voor de basisschooljeugd, een voetbaltoernooi, een jongerendebat voor jongeren van diverse etnische achtergronden, of bij voorbeeld een kennismakingsdag voor burgers van diverse etnische achtergronden om wegwijs te worden elkaars cultuur. Een centraal begrip binnen deze projecten vormt de interactie tussen inwoners.

Wat zijn fysieke projecten? Een aantal voorbeelden: de realisatie van een speelvoorziening,

maatregelen in het kader van de verkeersveiligheid of het opknappen van een plantsoen in uw buurt.

De grote respons op het vorig jaar uitgevoerde project, geeft aan dat inwoners van Roosendaal zich erg betrokken voelen bij hun wijk. Van de toen 50 gehonoreerde voorstellen vormden 33 voorstellen een zogeheten fysiek project, de overige voorstellen waren projecten van maatschappelijke aard.

Gemeente Roosendaal wil graag bij de tweede editie van het project burgers oproepen bij de indiening van voorstellen meer het accent te leggen op maatschappelijke projecten. De overgrote meerderheid van de bij de eerste editie ingediende voorstellen bleken van 'fysieke' aard: verzoeken om speelplekken, verkeersdrempels en dergelijke. Zonder aan het nut van dit soort voorstellen te twijfelen, hoopt de gemeente dat inwoners bij deze editie van het project meer voorstellen indienen die gericht zijn op het 'menselijke aspect.'

De spelregels voor het indienen van voorstellen

Een essentieel onderdeel binnen de spelregels van Werk aan de Wijk 2 vormt het feit dat de projecten een gezamenlijk belang moeten dienen; dit geldt zowel voor maatschappelijke als de fysieke projecten. Bedoeling is dat inwoners zelf de projecten organiseren; de gemeente zal hierbij slechts de subsidiering tot haar taak rekenen. Voorstellen worden ingediend middels een inschrijfformulier; deze mogen worden ingediend door zowel individuele burgers, bewonersplatforms alsmede door overige organisaties. Bij indiening behoeft geen volledige begroting te worden opgesteld, maar slechts een indicatieve raming van de kosten. De verdere uitwerking van deze begroting wordt in overleg met de gemeente opgesteld. Het -eenmalig gesubsidieerde- voorstel behoort een kleinschalig project te omvatten met een koste nplaatje van maximaal ¤ 6800,-. De ingediende voorstellen mogen niet in strijd zijn met het gemeentelijk beleid.Tot slot kan tegen het besluit tot het wel/niet honoreren van voorstellen geen bezwaar worden gemaakt.

Indiening van voorstellen

Voorstellen kunnen tot 1 maart 2004 worden ingediend , begin juli 2004 wordt over de aanvraag beslist. Met de indieners van voorstellen wordt na de besluitvorming begin juli 2004 zo spoedig mogelijk contact opgenomen.

Het inschrijfformulier en een overzicht met de spelregels van het project zijn af te halen aan het Stadskantoor te Roosendaal, het gemeentelijke informatiepunt in de Openbare Bibliotheek te Roosendaal en aan het steunpunt Wouw.

Eveneens kunt u beide documenten hieronder downloaden. Zie het origineel

Het inschrijfformulier kunt u opsturen naar Gemeente Roosendaal, t.a.v. Projectbureau Wijkgericht Werken, Stadserf 1, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal.

Zie ook: Inschrijfformulier Werk aan de Wijk 2 Spelregels Werk aan de Wijk 2