Ingezonden persbericht

FobieVRienden

Persinformatie
Bentveld, 15 december 2003

Kerst: iedereen blij behalve jij
www.depressiezelftest.nl geeft snel aanwijzing over dip of depressie

Voor ruim een half miljoen Nederlanders is het kerstfeest een jaarlijks dieptepunt in
plaats van een feest van hoop, vreugde en samenzijn. Onderzoek* bevestigt dat de feestdagen rondom kerst bij uitstek een voedingsbodem zijn voor angstige en depressieve gevoelens. Dit jaarlijks fenomeen leidt dan ook tot extra drukte bij de vrijwilligers van de Stichting FobieVRienden. De hulplijn van deze Stichting, die zich inzet voor mensen met een angststoornis of depressie, ontvangt in de decembermaand honderden extra verontruste telefoontjes. Naast een luisterend oor biedt ook de website www.depressiezelftest.nl hulp voor mensen die willen weten of hun klachten duiden op een tijdelijk dipje of een echte depressie, aldus Marja Taams, klinisch psycholoog en voorzitter van de Stichting FobieVRienden.

Veel mensen maken in hun leven een periode mee waarin depressieve gevoelens optreden. De decembermaand en met name de periode rond de feestdagen is voor velen ook zo n zorgelijke periode. Dit jaarlijkse fenomeen leidt dan ook tot extra drukte bij de vrijwilligers van de Stichting FobieVRienden die de hulplijn van de Stichting bemensen.
Gelukkig duurt bij veel mensen zo n periode niet zo lang en verdwijnt zij zonder bijzondere maatregelen. Een gesprek met onze vrijwilligers van de hulplijn kan voldoende zijn. Soms zijn de depressieve gevoelens echter ingrijpender, verdwijnen ze niet zo snel, of keren zij steeds weer terug. In deze gevallen zou er wel eens sprake kunnen zijn van een echte depressie. Het is belangrijk dat zo n depressie zo snel mogelijk wordt behandeld. Want hoe eerder de behandeling van deze ziekte start, des te beter de resultaten. Hoe langer de klachten bestaan, des te langer het genezingsproces en des te kleiner de kans op volledig herstel. Om in te schatten of er sprake is van een lichte dip of een depressie adviseren wij de mensen dan ook om de DepressieZelftest te doen, aldus Taams.

De zelftest
In april 2003 is de DepressieZelftest op initiatief van de Stichting FobieVRienden en de Amsterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mentrum op het internet gelanceerd. Sinds de lancering hebben meer dan 100.000 bezoekers de zelftest gedaan. Door het invullen van een vragenlijst (de verkorte Beck Depression Inventory 1985) krijgen zij direct een indicatie van de ernst van de klachten en een daaraan gekoppeld advies. Als een depressie wordt vermoed, wordt men altijd doorverwezen naar een deskundige, bijvoorbeeld de huisarts. Alleen een deskundige kan bepalen of iemand daadwerkelijk aan depressie lijdt en welke behandeling nodig is.

Anoniem
In telefoongesprekken van de Hulpdienst van Stichting FobieVRienden geven bezoekers van de website geven aan dat ze het prettig vinden dat zij de DepressieZelftest op internet anoniem kunnen doen. Door het invullen van de vragen gaan ze ook meer nadenken over de symptomen die zij hebben. Men geeft aan dat dat inzicht vaak al verhelderend werkt.
De testuitslag brengt ze er dan toe om bijvoorbeeld contact op te nemen met de huisarts.

Direct hulp
Wie behoefte heeft om naar aanleiding van de test direct een persoonlijk gesprek te voeren, kan contact opnemen met FobieVRienden. Mensen met een depressie, maar ook mensen met angst- of dwangstoornissen kunnen op elk moment van de dag terecht voor een persoonlijk gesprek. Mensen zonder internet kunnen hier ook de gratis brochure DepressieZelftest aanvragen.

Het telefoonnummer van de hulpdienst van FobieVRienden is: 0252-518689 (gratis) of 0900 6161611 (¬ 0,50 p.m.)
------------------------------------
* December 2000, NIPO, Kerst absoluut dieptepunt voor half miljoen piekeraars

---