Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Het kerstnummer van de MenSport is uit

15/12/2003

DE DAG VAN JANNES VAN DE WAL
Hobbymatig zijn talloze mensen met de mensport bezig, maar slechts weinigen zien kans er hun bestaan in op te bouwen. Jannes van de Wal is een van die 'beroeps'. De Fries viert over een half jaar zijn 25jarig jubileum als rijtuigbouwer en gunt MenSport een blik op zijn werkzaamheden gedurende een wat sombere novemberdag, vlak na de beurs 'Paard en Koets', waar hij voor de twaalfde keer met een stand acte de présence heeft gegeven. Tekst en foto's van Ineke Westers

OVER DE RUG VAN HET PAARD
Het 'over de rug rijden' is in de paardenwereld een onderwerp dat garant staat voor pittige discussies. Dat je er de prestaties van het paard aanzienlijk mee kunt verbeteren staat buiten kijf. Een veel gehoord bezwaar luidt echter dat ondeskundige lieden er vaak meer kwaad dan goed mee doen. Wat is over de rug rijden precies, wat zijn de voordelen en hoe zit het met de nadelen? Journaliste Janine Verhoeven polste ook prominente menners naar hun mening.

EEN MARKANTE DIEPGRAVER
Mario Broekhuis had rentmeester zullen worden. Het is er nooit van gekomen. Stukjes schrijven over zijn grote hobby, het aangespannen rijden, was veel leuker! Wie is hij, de man die samen met Wim Knijnenburg het blad MenSport ruim 10 jaar geleden nieuw leven inblies? De man die nu, op zijn zesendertigste, de hoofdredactionele scepter zwaait over het paardenblad Bit, De Paardenkrant en het trendy wonenophetplattelandmagazine Buiten? Een portret van een markante diepgraver, gemaakt door Margriet Markerink. Fotografie Arjan Wijnstra.

RIJTUIGENDANS VAN DE ZWARTEN
Wie eenmaal de dans van de zestien gitzwarte Friese paarden voor de acht sjezen met de witte wielen heeft gezien, en van het blinken van de breedgouden oorijzers van de in Fries kostuum gestoken dames naast hun sturende heren heeft genoten, vergeet dat beeld nooit meer. Maak met journaliste Petra nader kennis met de bijzondere loot aan de boom van het aangespannen rijden die Fryske Quadrille heet en dit jaar 40 jaar bestaat. Foto's o.a. Jacob Melissen.

RALLY RIJDEN IS HOT
Hoewel rallyrijden met gemotoriseerde PK's in Nederland een populair verschijnsel is, staat dit fenomeen er met paard en wagen nog in de kinderschoenen. En dat terwijl elke zichzelf respecterende Belgische menvereniging jaarlijks wel een of meerdere rally's organiseert, die steevast druk worden bezocht. Menteam Ramskapelle organiseerde in oktober een grensoverschrijdend rallyfestijn. Nieuwsgierig geworden MenSportredactrice Meike Merks reed mee.

EN VERDER
In fotobeeld blikken we terug naar Paard & Koets, de beursvloer en de menavonden de beurs bracht ook dit jaar veel mensen op de been en kijken we samen met Frits van Solt vooruit naar de grote expositie Koets & Rijtuig half februari in Leiden.
Traditiegetrouw ontvangen de abonnees, ingesloten bij deze uitgave, de MenSportkalender.