Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 december 2003, no. 241

Resultaten Digipanelonderzoek Stedelijk ICT-beleid gepresenteerd tijdens symposium

ICT vooral inzetten voor praktische toepassingen

ICT moet vooral ingezet worden bij praktische toepassingen waarvan het nut direct zichtbaar is. Te denken valt hierbij aan het digitaal aanbieden van gemeentelijke dienstverlening, het verbeteren van de bereikbaarheid van de stad, de verkeersdoorstroming (groene golf) en het verbeteren van de fysieke veiligheid (toezicht en alarmering). Dit waren de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat in de 1e week van december gehouden is onder de ruim 700 leden van het Digipanel. Het Digipanel ziet een belangrijke rol voor ICT bij het betrekken van burgers bij het maken van beleid en plannen. De respondenten willen graag zien dat breedband in Eindhoven wordt ingevoerd. Daarnaast willen zij dat Eindhoven wordt gepromoot als regio van technologie.

E-visie
Deze resultaten zijn vandaag bekend gemaakt op het symposium ICT: van visie naar actie. Dit symposium is het voorlopige sluitstuk van een uniek proces van interactieve beleidsvorming om te komen tot een E-visie: een visie op de betekenis van ICT voor de ontwikkeling van de stad en de rol van de gemeente daarin.
Op basis van een eerste werkdocument zijn de afgelopen maand vier conferenties georganiseerd om met allerlei partijen in Eindhoven van gedachten te wisselen over dit onderwerp. De uitkomsten van de vier conferenties zijn, samen met het Digipanel-onderzoek, tijdens het afsluitende symposium gepresenteerd. De beleidsnota wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2004 aan de Raad voorgelegd .

Digistein
Tijdens het symposium was er ook aandacht voor Digistein, de digitale broedplaats van Eindhoven waar experimenten met ICT en sociale kwaliteit worden uitgevoerd. De Soos Struyckenstraat, een internetcafé voor visueel en verstandelijk gehandicapten, kreeg als laatste de subsidie virtueel uitgereikt door Wim Claassen, wethouder van Sociale en Economische Zaken.

Internet
Op het symposium werd eveneens bekend gemaakt dat inmiddels ruim driekwart (77%) van de Eindhovense bevolking thuis of elders (op het werk, op school, bibliotheek, digitolk et cetera) gebruik maakt van het internet. Zo'n 69% heeft thuis toegang tot internet. De groei van de toegang tot het internet gaat daarmee minder snel dan in de jaren 1999 en 2000, maar zet wel door. Steeg in deze piekjaren de internettoegang soms nog met 10 procentpunten per jaar of meer, de laatste jaren laat een gemiddelde groei van 3 tot 4 procent zien. Ook is de aard van de internet toegang thuis in de loop der jaren breedbandiger geworden. Bijna de helft van de Eindhovenaren met internet toegang thuis heeft nu een altijd-aan verbinding via kabel of ADSL. In 2002 was dat nog zo'n 40%. Deze cijfers zijn gebaseerd op de inwonersenquête 2003 (peildatum september 2003).

© 2003 Gemeente Eindhoven