Socialistische Partij

Agnes Kant op de bres voor speelveld in Dordrecht

15-12-2003 * Wij willen ons grasveld houden. Honderden kinderen van basisschool De Driehoek uit Dordrecht hebben samen met Agnes Kant en 3VO een fel protest laten horen tegen de plannen van B & W met een aan de school grenzend grasveld.

Agnes Kant in actie tussen de Dordtse kinderen

Opnieuw wil de gemeente Dordrecht proberen om een klein woonwagenkampje van zes woonwagens te laten verrijzen aan de Minnaertweg in de wijk Sterrenburg. In 1997 nog werd de gemeente door de Raad van State teruggefloten met de mededeling dat het plan niet deugde. Ook de bewoners van het grote kamp aan de Wieldrechtsezeedijk in Dordrecht lieten aanvankelijk weten geen belangstelling te hebben voor de lokatie. Toch kwam de gemeente met een nieuw plan. Een onzalig plan, volgens Agnes Kant. Dit grasveld moet gewoon de speelruimte blijven die het nu is. Desnoods gaan we er met z'n allen op liggen als de bulldozers komen, maar dit gaat dus niet door, vertelde Agnes Kant, die benadrukte dat het verzet zich niet richt tegen de woonwagens. Ook bij een peuterspeelzaal op deze plek had ik hier en nu actie gevoerd.

Alle kinderen van De Driehoek hadden zich verzameld op het grasveld en lieten na de toespraak van Agnes Kant enkele honderden groene ballonnen op. De gemeente komt met een aangepast plan ten opzichte van 1997. Zo komt er een groenstrook tussen de uitrit van het kamp en worden er nieuwe bomen tussen geplaatst. Het trapveldje komt dichterbij de school. En er wordt een muur van twee meter hoog gezet tussen de standplaatsen en het overblijvende plantsoen. Maar voor het zover is, moet de gemeente weer van voren af aan beginnen met een zogenaamde Planologische Vrijstellingsprocedure (artikel-19 procedure). De omwonenden hebben zich nooit neergelegd bij de komst van het kampje en zijn dat ook deze keer niet van plan. Ruim 275 handtekeningen stuurden ouders en leerlingen van basisschool De Driehoek naar de directeur Stadsontwikkeling, wethouders en politieke partijen. Dit om het speelveld te behouden. Deze lokatie is al sinds begin jaren zeventig bedoeld als speelveld voor de buurtkinderen. Bij de actie was niemand aanwezig van de gemeente Dordrecht. Ook wilde niemand telefonisch commentaar geven op de actie.

Bekijk de reportage van Rijnmond TV (Real Video)