Gemeente Maastricht

26 november 2003

Praat mee over de A2 in bijeenkomst Buurtverkenning

De A2 in en rond Maastricht levert al jarenlang problemen op, onder meer op het gebied van veiligheid, gezondheid, verkeer en leefbaarheid. Het A2-project wil voor al die problemen één totaalaanpak bieden. Een groot en ingewikkeld project, dat met de uiterste zorgvuldigheid zal worden aangepakt. Vandaar dat op 15 december een informatieavond plaatsvindt voor betrokken buurten, zoals Wittevrouweveld en Wyckerpoort, Limmel en Nazareth, Amby en Rothem (gemeente Meerssen).

In januari 2003 spraken het Rijk, de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht en Meerssen in de Bestuursovereenkomst A2 af, dat ze gezamenlijk ervoor gaan zorgen dat de huidige en te verwachten problemen worden opgelost. Het doel is om vanaf 2007 tot 2012 die oplossing te realiseren. Maar voor die tijd moet nog veel gebeuren: zoals bepalen wat precies de beste oplossing is voor alle problemen. En de wettelijke procedures moeten ook zijn doorlopen, voordat de A2 bij Maastricht echt 'op de schop' gaat.

De voorbereidingen voor die wettelijke procedures zijn in volle gang. Voor de start van die procedures in 2004 wil de A2-projectorganisatie buurtbewoners graag bijpraten over de voorlopige plannen. Daarom nodigt zij 'A2-buurtbewoners' uit voor de informatieavond 'Buurtverkenning A2', op 15 december aanstaande om 19.00 uur in het MECC.

Programma Buurtverkenning
Die Buurtverkenning is geen officiële inspraakavond, maar een informatieavond. De avond is opgesplitst in twee delen. Het eerste deel is een algemene toelichting over de huidige stand van zaken en de wijze waarop u vanaf 2004 kunt inspreken. Het tweede deel bestaat uit drie groepen: één voor ieder deel van het totale A2-project. De projectorganisatie licht per deelgebied de problemen toe.

Voor wie?
De A2-plannen reiken van Rothem in het noorden tot het Europaplein in het zuiden van Maastricht. De informatieavond is vooral bedoeld voor mensen die straks direct te maken krijgen met de werkzaamheden en plannen: dat zijn de bewoners van de wijken Wittevrouwenveld, Wyckerpoort, Limmel, Nazareth, Amby en Rothem. Bewoners van deze buurten ontvangen op hun huisadres een uitnodiging met antwoordkaart. Dat geldt uiteraard ook voor bewoners van de mogelijk te slopen flats langs de A2. Voor hen vindt bovendien dit jaar nog een Woonwensen- en Locatieonderzoek plaats. Begin 2004 zijn daarvan de resultaten bekend en flatbewoners worden hierover dan uitgebreid geïnformeerd. Via de antwoordkaart in de Stadskrant van 26 november 2003 kunt u kiezen aan welke groep u wilt deelnemen voor het stellen van vragen over de onderwerpen die voor uw buurt van belang zijn. Ook als u niet in een A2-buurt woont en toch wilt deelnemen, kunt u zich inschrijven via de antwoordkaart in de Stadskrant, of op deze site bij het onderdeel projecten/A2.

De A2: wat wordt de komende jaren besloten?

In 2004 start de wettelijk verplichte Tracéprocedure voor het A2-project. Daarin worden verschillende oplossingen met elkaar vergeleken, en pas eind 2006 beslissen de ministers van Verkeer & Waterstaat definitief voor de beste oplossing.

In een verkennend onderzoek, genaamd 'Maastricht raakt de weg kwijt', is in 2002 al een mogelijke oplossing voor de A2-problematiek gepresenteerd:

1. een volledige verknoping van de rijkswegen A2-A79;
2. een directe afslag van de A2 naar het industrieterrein Beatrixhaven;

3. het ongelijkvloers maken van de kruising Viaductweg/Meerssenerweg voor een betere doorstroming van het Maaskruisend verkeer over de Noorderbrug;

4. ondertunneling van de A2-traverse vanaf het kruispunt De Geusselt tot aan het Europaplein.

De Tracéprocedure zal uitwijzen of de bovenstaande oplossing de beste is, of dat er andere, betere oplossingen zijn.

Inspraak
Naast de Tracéprocedure vinden tussen 2004 en 2007 gelijktijdig de bestemmingsplanprocedure(s) van de gemeenten Maastricht en Meerssen plaats. U kunt in die periode op bepaalde momenten formeel uw mening geven: u hebt het recht op inspraak op de Tracéprocedure én de bestemmingsplannen. De eerste gelegenheid om officieel in te spreken is in het eerste kwartaal van 2004, als de Startnotitie voor iedereen ter inzage ligt. De Startnotitie is de eerste stap in de Tracéprocedure.

De doelstellingen van het A2-project nog een keer kort op een rij gezet:

- Betere doorstroming A2-verkeer

- Tegengaan sluipverkeer

- Goed bereikbare stad en regio

- Afbreken van barrières tussen buurten

- Benutten ruimtelijke en economische kansen
- Nieuwe woon- en werkfuncties

Inschrijving Buurtverkenning
Wilt u weten wat de laatste stand van zaken is rond het A2-project, en wilt u de makers van de plannen een vraag stellen? Kom dan naar de Buurtverkenning in het Congrescentrum van het MECC in Maastricht!

De Buurtverkenning begint op maandagavond 15 december stipt om 19.00 uur (ontvangst vanaf 18.30 uur) en eindigt rond 22.30 uur. Het enige wat u hoeft te doen als u wilt komen, is de antwoordkaart in de Stadskrant van 26 november 2003 invullen, uitknippen, en vóór 4 december gratis in een envelop opsturen naar de A2-projectorganisatie. U kunt zich ook via deze site aanmelden bij het onderdeel projecten/A2 U kunt direct aangeven in welke groep u wilt worden ingedeeld om per deelgebied te worden geïnformeerd en vragen te stellen.

Kunt u niet aanwezig zijn? Via internet en de Maaspost zal de projectorganisatie verslag doen van de Buurtverkenning.

Vragen over de Buurtverkenning?
Neem contact op met de projectorganisatie A2, via telefoonnummer (043) 350 40 00. Dit telefonisch loket van de gemeente Maastricht is dagelijks van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur te bereiken en op donderdag tot 19.00 uur 's avonds.

De Buurtverkenning vindt plaats in het MECC (Forum 100, Maastricht): volg vanaf de ingang de borden naar het Congrescentrum.

Wijziging opstellingsplan marktterrein dagmarkt noordzijde Vrijthofplein

Op 6 juni 2000 hebben burgemeester en wethouders van Maastricht op grond van artikel 3 lid 1 sub a van de Verordening Warenmarkten 1998 het Marktterreinenbesluit vastgesteld met de bijbehorende opstellingstekeningen van de marktterreinen van de diverse Maastrichtse markten. In het kader van de herinrichting van het (nieuwe) Vrijthofplein is, in samenspraak met de twee huidige marktvergunninghouders met een vaste standplaats op de dagmarkt aan de noordzijde van het Vrijthofplein, een nieuwe opstelling van dit marktterrein op het Vrijthofplein gemaakt bestaande uit vijf standplaatsen. Het gewijzigde opstellingsplan van het marktterrein van de dagmarkt aan de noordzijde van het Vrijthofplein is op 18 november 2003 vastgesteld door burgemeester en wethouders van Maastricht. Het onderhavige besluit, inclusief het bijbehorende gewijzigde opstellingsplan, ligt vanaf vandaag ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Bereikbaarheid Gemeente Maastricht).

Opnieuw vastgestelde dagen, tijden en plaatsen waar markten worden gehouden
In het kader van het dualisme zijn bepaalde bevoegdheden overgegaan van de raad naar het college van burgemeester en wethouders. Hieronder valt ook het instellen van markten. Gelet hierop dienden de Maastrichtse markten opnieuw door het college te worden ingesteld. Burgemeester en wethouders van Maastricht hebben de volgende dagen, tijden en plaatsen waar markten worden gehouden dan ook op 18 november 2003 opnieuw vastgesteld, te weten:

- De weekmarkt op woensdag en vrijdag op de Markt van 8.00 tot 13.00 uur;

- De weekmarkt (antiek- en curiosamarkt) op zaterdag op het marktterrein aan de Stationsstraat gelegen tussen de Spoorweglaan en de Wilhelminasingel van 9.00 tot 16.00 uur;

- De dagmarkt op de Markt en het Vrijthof van maandag t/m zondag (binnen de kaders van de winkeltijdenwet)van 8.00 tot 18.00 uur, op donderdag tot 21.00 uur;

- De weekmarkt op zaterdag op het Voltaplein van 8.00 tot 17.00 uur;
- De weekmarkt (boerenmarkt) op donderdag op het pleintje onder de klok aan de Stationsstraat van 13.00 tot 21.00 uur.

Europese veiligheidstop in Maastricht

Op maandag 1 en dinsdag 2 december komt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij elkaar in Maastricht. Tijdens de Veiligheidstop vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van 55 landen in het MECC. Ook Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, komt naar Maastricht. Ministers en vertegenwoordigers komen praten over maatregelen in het kader van onder meer terrorismebestrijding, conflictpreventie, mensenrechten en de internationaal georganiseerde misdaad. Nederland, in de persoon van Jaap de Hoop Scheffer, bekleedt dit jaar voor de eerste keer het voorzitterschap van de OVSE.

Burgemeester Leers is reuzetrots op zijn stad. "Het is weer een kans om Maastricht als Europese stad te positioneren. Veel steden zijn niet aantrekkelijk genoeg of te grootschalig en worden bij dergelijke evenementen een vesting waar niemand meer in of uit komt. We streven ernaar om de overlast zoveel mogelijk te beperken."

Gewoon bereikbaar
Omwonenden van het MECC zijn niet massaal doorgelicht. En bedrijven en woningen rondom het MECC blijven gewoon bereikbaar, voor, tijdens en na de top. Alleen mensen die in het Euro Business Center of in het MECC werken, hebben een pasje nodig om het gebouw in te komen. In eerste instantie was sprake van een omvangrijke screening door de politie. Alle omwonenden binnen een straal van enkele honderden meters rond het MECC mochten geen bezoek ontvangen, tenzij dit van tevoren werd gemeld. Er is weliswaar sprake van een speciaal afgebakende veiligheidszone, maar de Maastrichtenaren zelf zullen niet veel merken van de top. De overlast beperkt zich tot hier en daar een afzetting.

Europese stad
Onder de naam 'Maastricht Europe' heeft de gemeente Maastricht in samenwerking met de Provincie Limburg, Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC), het Maastricht Congres Bureau en de Universiteit Maastricht 26 internationale vergaderingen, conferenties, congressen en culturele manifestaties binnen weten te halen. De OVSE is hiervan een van de grootste internationale vergaderingen op politiek niveau.

"Dat de keuze op Maastricht gevallen is, onderstreept nogmaals de kwaliteiten van onze stad," legt Leers uit. "Een compacte stad met een internationale uitstraling die constant in ontwikkeling is. Maastricht beschikt over voldoende faciliteiten die nodig zijn bij een vergadering als de OVSE, waarbij delegaties van meer dan 55 landen onze stad bezoeken. Een congrescentrum, voldoende hotels en overige accommodaties."

Op de kaart
Vraag je een willekeurige Nederlander naar Maastricht, dan zegt hij in eerste instantie: 'Een on-Nederlands stadje dat je een vakantiegevoel geeft.' In tweede instantie noemen mensen al snel Europa. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Na de Eurotop in 1991 en het Verdrag van Maastricht in 1992 heeft Maastricht zich duidelijk op de Europese kaart gezet.

Maastricht grijpt de rol van het OVSE gastheerschap dan ook met beide handen aan om de stad opnieuw internationaal neer te zetten. Leers:" We zouden natuurlijk op onze lauweren kunnen gaan rusten, maar we willen vooruit blijven kijken. Het zou eeuwig zonde zijn ons zorgvuldig opgebouwde imago als werkstad, bezoekstad, zaken- en dienstenstad, cultuurstad, kennisstad en woonstad te laten verwateren." Steden als Maastricht zijn volgens de burgervader met een lampje te zoeken. Leers ziet zijn stad in het rijtje van de internationale conferentiestad Geneve, cultuurstad Salzburg met zijn Mozart en Festspiele, het monumentale Venetië, het stadshistorisch Brugge en de prestigieuze universiteitsstad Oxford.

Onschatbare waarde
En wat is nu het belang voor de Maastrichtenaar? Burgemeester Leers licht toe:" Het Verdrag van Maastricht is van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van onze stad tot wat ze nu is. Maastricht stond in één klap op de internationale kaart. En daar hebben we veel voordeel van gehad. Veel mensen werkzaam in de horeca verdienen er hun boterham mee. Grote bedrijven als Vodafone, Sappi en Mercedes Benz zijn neergestreken in onze stad en trekken veel nieuwe bedrijven aan. Vanaf 1993 hebben zich vijftig nieuwe buitenlandse bedrijven in de stad gevestigd. Goed voor 4.600 arbeidsplaatsen. Daarnaast zijn ook de bezoekersaantallen van de binnenstad fors gestegen. In totaal ontvangt Maastricht maar liefst 15 miljoen bezoekers per jaar. We moeten blijven investeren in de stad. Met het binnenhalen van al deze internationale activiteiten en met onze rol als gastheer tijdens belangrijke vergaderingen investeren we in de naam en dus in de toekomst van Maastricht."

Juweeltjes
Eind 2003 en heel 2004 staat Maastricht dus opnieuw in het brandpunt van de politieke belangstelling. Wezenlijk onderdeel van goed gastheerschap is het bieden van culturele activiteiten voor iedereen. Alles wat in Maastricht wordt georganiseerd is een feest voor de hele stad. Zo presenteert Maastricht bijvoorbeeld tijdens de OVSE bijeenkomst voor de delegatieleiders een schitterende expositie van sieraden uit 65 landen. Samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Gemeente Maastricht deze expositie ook voor u toegankelijk gemaakt (zie kader).

Meer informatie over OVSE en Maastricht Europe treft u aan op onze website www.maastricht.nl.

Expositie sieraden
Van 4 december tot eind van die maand kunt u dagelijks in het Centre Céramique de sieradententoonstelling bezichtigen. Wethouder Jean Jacobs: "Deze expositie met sieraden uit 65 landen was aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor delegatieleiders van de OVSE-bijeenkomst, maar we hebben besloten deze waardevolle tentoonstelling voor iedereen in Maastricht toegankelijk te maken. Als we een link kunnen leggen naar de Maastrichtse bevolking, doen we dat. We koppelen bijvoorbeeld culturele activiteiten aan de officiële bijeenkomsten en die stellen we zo veel mogelijk ook open voor de burgers of ze worden er zo veel mogelijk voor georganiseerd"

"Deze sieradententoonstelling is een opmaat naar het Europese jaar 2004. Vanaf 1 juli tot eind december zullen zowel in openlucht als in de theaters en concertzalen van de stad culturele evenementen plaatsvinden die (Oost-)Europees ingekleurd worden. Ook ons rijke culturele erfgoed zal daarbij centraal gesteld worden, in het bijzonder de vestingwerken en het Fort Sint Pieter. Het is een erfenis die we delen met vele ons omringende Europese steden en die ons veel kan leren over de wijze waarop in Europa omgegaan werd met fenomenen als open of gesloten grenzen, bezetting en bevrijding, verdediging en samenwerking. Een prachtig thema om, bewust van de eigen Maastrichtse geschiedenis, het nieuwe Europa gestalte te geven".

Politiek café in Maastricht

Woensdagavond 3 december om 20.00 uur is Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken, in de Spiegeltent op het Vrijthof. Wethouder Han Hoogma nodigt u uit om die avond met haar en hem in gesprek te gaan over het belang van ondernemerschap voor Maastricht. Aanmelden of vragen? Anneke.Schuler@maastricht.nl, (043) 350 49 47.

Lezingen 'Maastricht Europe'

Studium Generale organiseert een serie lezingen in het kader van 'Maastricht Europe' over mensenrechten en veiligheid. Zie voor meer informatie www.sg.unimaas.nl of bel (043) 388 35 41.

Verkeersmaatregelen OVSE

Op 1 en 2 december vindt de vergadering van de OVSE plaats in Maastricht. Op een aantal locaties in de stad vinden bijeenkomsten plaats. Hiervoor worden onderstaande veiligheidsmaatregelen getroffen in de directe omgeving van deze locaties. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat het ongemak beperkt blijft.

Omgeving MECC
Rond het MECC gelden van 27 november 08.00 uur tot en met 02 december 23.59 uur de volgende extra (verkeers)maatregelen: · Duboisdomein afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer vanaf de Randwycksingel; fietsverkeer via het fietspad is mogelijk; · Paul Henri Spaaklaan voor alle verkeer afgesloten vanaf ingang P6 tot aan Duboisdomein, dit geldt ook voor (brom)fietsers; · Gaetano Martinolaan voor alle verkeer afgesloten vanaf Universiteitssingel richting Johan Willem Beyenlaan (parallelweg langs JW Beyenlaan is eveneens afgesloten voor alle verkeer); · De parkeerplaatsen van het MECC (P0 t/m P8) zijn niet beschikbaar; · De parkeerplaatsen van het 3X gebouw zijn beschikbaar; · De parkeerplaats AZM-Noord is niet beschikbaar; · De parkeerplaatsen en garageboxen Aubeldomein 2a t/m 20d zijn niet toegankelijk;
· Parkeren Linnaeusdomein is niet toegestaan;
· De bushalte aan het Forum komt tijdelijk te vervallen. · Het voetpad langs de Maas op de Limburglaan is afgesloten van 30 november 18.00 uur tot 24.00

Omgeving Fort St. Pieter en Chateau Neercanne
· Luikerweg is ter hoogte van de Mosasaurusweg afgesloten op 1 december van 08.00 uur tot en 01.00 uur
· Toegangswegen en -paden naar Chateau Neercanne zijn afgesloten op 1 december van 08.00 uur tot 24.00 uur.
· Op de Cannerweg vanaf de grens tot aan Bieslanderweg zijn tijdelijke afsluitingen mogelijk tussen 19.00 uur en 24.00 uur. Als alternatief kunt u de route via Mergelweg en Tongerseweg/ Muizenberg nemen.

Meer weten?
Voor meer informatie over de verkeersmaatregelen kunt u tijdens kantooruren het speciale informatienummer (043) 350 50 25 bellen.

Parkeren Sphinx
Het parkeerterrein van de Sphinx is op 30 november gesloten.

Voorbereidingsbesluiten

De Burgemeester brengt ingevolge het bepaalde in artikel 22 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ter openbare kennis, dat de raad der Gemeente Maastricht in zijn openbare vergadering van 18 november 2003 heeft besloten te verklaren, dat een bestemmingsplan wordt voorbereid:


1. voor het gebied Mockstraat e.o.;

2. voor diverse deelgebieden in Amby.
Bovengenoemde besluiten treden met ingang van 27 november 2003 in werking.

De besluiten liggen voor een ieder ter inzage bij het GemeenteLoket (zie rubriek Bereikbaarheid Gemeente Maastricht).

Degenen wiens belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken, kunnen een bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag van deze bekendmaking. Het bezwaarschrift moet minimaal bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het is gericht, de gronden van het bezwaar en een ondertekening. U moet het bezwaarschrift richten aan: De Raad van de Gemeente Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Data raads- en commissievergaderingen

In de maand november staan de volgende vergaderingen gepland.
01/12: 17.30 uur commissie Breed Welzijn, 20.00 uur commissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit

02/12: 17.30 uur commissie Sociale en Economische Zaken, 20.00 uur commissie Stadsontwikkeling

03/12: 20.00 uur commissie Middelen
10/12: 20.00 uur commissie Algemene Zaken
16/12: 17.00 uur Raadsvergadering

De vergaderingen vinden plaats in het Stadhuis en zijn openbaar. De volledige agenda's zijn in te zien bij het GemeenteLoket, het Gemeente-Infocentrum en via het Raadsinformatiesysteem op deze site (Stadsbestuur). Enkele dagen voor een vergadering vindt u daar ook de bijbehorende stukken.