Universiteit van Amsterdam



Jean Cassou en zijn bijzondere band met Spanje


Promotie Spaans

15 december 14.00 uur

Jacinta Cremades Gómez-Pablos deed onderzoek naar de Franse schrijver, dichter en vertaler Jean Cassou (1897-1986) en zijn bijzondere band met Spanje. Cassou was deels van Spaanse afkomst en werd geboren tijdens een kort verblijf van zijn ouders in Spanje. Vanaf zijn jeugd las hij zowel de Spaanse klassieken als Franse werken en richtte hij zijn leven naar één doel: het ontsluieren van het moderne culturele leven van Spanje. In Franse tijdschriften publiceerde Cassou essays en studies over de Spaanse cultuur en introduceerde hij Spaanse schrijvers bij het Franse publiek. Ook werd hij literair agent van veel Spaanse schrijvers. Cassous ontmoeting met de Spaanse dichter Jorge Guillén was eveneens bepalend voor zijn verdere leven: samen richtten ze tijdschriften op, schreven ze artikelen, hielden ze bijeenkomsten en discussieerden ze over literatuur en kunst. Hun intense vriendschap, samenwerking en correspondentie zou vijfenzeventig jaar duren.

Mw. J. Cremades Gómez-Pablos: Het contemporaine Spanje in het leven, het werk en de vriendschap van Jean Cassou. Promotor is prof. dr. G. Gullon.

UvA, Singel 411, Amsterdam. afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.