Ministerie van Buitenlandse Zaken

MINBZ: Nederlandse deelname aan EU-politiemissie in Macedonië

Nederland gaat deelnemen aan de Europese politiemissie in Macedonie. Op voorstel van de ministers Bot van Buitenlandse Zaken, Kamp van Defensie en Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Nederland zo'n vijftien mensen aangeboden aan de Europese Unie, afkomstig van de Koninklijke Marechaussee en de civiele politie. De Europese politiemissie zal bestaan uit zo'n 200 politiefunctionarissen en gaat 15 december voor een jaar van start onder de naam PROXIMA.

Het doel van de politiemissie is om de Macedonische autoriteiten te helpen het politieapparaat van Macedonië te hervormen. Daarnaast zal de missie helpen bij het bestrijden van georganiseerde misdaad. Ook zal PROXIMA assisteren bij het opzetten van een Macedonische grenspolitie en het opbouwen van vertrouwen van de lokale bevolking in het Macedonische multi-etnische politiekorps.

Het is niet de eerste keer dat Nederland een bijdrage levert aan de stabilisatie van Macedonië. In 2001 steunde Nederland de NAVO-geleide operatie Essential Harvest, in 2002 de operatie Amber Fox en in 2003 de EU-geleide militaire operatie CONCORDIA. Daarnaast geeft Nederland de komende drie jaar jaarlijks zo'n 23 miljoen Euro ontwikkelingsgeld aan Macedonië.

Na het uiteenvallen van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië (SFRJ) riep Macedonië op 17 september 1991 de onafhankelijkheid uit. Spanningen tussen de etnische Macedoniërs en etnische Albanezen mondden in februari 2001 uit in gewelddadigheden. Bemiddeling van de EU en de NAVO leidde in augustus 2001 tot de ondertekening van het Ohrid Framework Agreement, waarin afspraken zijn opgenomen die moeten leiden tot een multi-etnische samenleving in Macedonië. De hervorming van het politieapparaat is een van die afspraken.

Noot voor de redactie,