Gemeente Rotterdam

Nr. 51 11 december 2003

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 15 t/m 21 december 2003

Burgemeester Opstelten ontvangt 1e exemplaar boek Een gehate minderheid Burgemeester mr. Ivo Opstelen ontvangt op maandag 15 december om 11.15 uur in zijn kamer op het stadhuis uit handen van de auteur Ronald Sørensen het eerste exemplaar van het boek Een gehate minderheid; NSB'ers in Rotterdam. Het boek gaat over een duistere periode in de geschiedenis van Rotterdam: de opkomst en de ondergang van de NSB in Rotterdam. Ook wordt geschetst hoe de posities waren van burgemeester Oud en de door de Duitse bezetter in 1941 aangestelde NSB-burgemeester Müller. Het boek is een samenvatting van scripties die de heer Sørensen heeft geschreven voor het behalen van het doctoraal examen Contemporaine Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. (Voor meer informatie: Ronald Sørensen, tel. 06 - 232 000 34)

Wethouder Hulman bij feestelijke ingebruikneming opgeknapte NS-station Blaak Stefan Hulman, wethouder Kunstzaken en Vervoer, spreekt op maandag 15 december om 11.30 uur bij de feestelijke ingebruikneming van het opgeknapte NS-station Blaak. Door het station en de directe omgeving schoon, heel en veilig te maken is de kwaliteit van de openbare ruimte aanmerkelijk verbeterd. Een groot aantal gemeentelijke diensten, de Centrumraad, Politie Rotterdam-Rijnmond, NS en ProRail hebben bijgedragen aan de opknapbeurt. De ingebruikneming van het opgeknapte station valt samen met het moment dat Blaak weer de status krijgt van sneltreinstation. Behalve de wethouder spreken H. Bergmann, voorzitter van de Centrumraad, M. van Asch van Wijck, manager van ProRail en H. van Tongeren, regiodirecteur NS Commercie Randstad Zuid. De Amazing Stroopwafels zorgen voor de muzikale omlijsting. (Voor meer informatie: Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting, Inge van 't Hoogerhuys, tel. 010 - 489 52 53)

Burgemeester Opstelten spreekt tijdens Internationale conferentie ter bestrijding van Rassendiscriminatie Burgemeester mr. Ivo Opstelten spreekt op maandag 15 december om 15.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis tijdens een Internationale conferentie van het Europees Waarnemingscentrum tegen racisme en xenofobie. De burgemeester zal voor ongeveer 200 gasten uit binnen- en buitenland toespreken het Rotterdamse beleid toelichten. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19)

Wethouder Pastors slaat eerste paal Scheepmakerstoren

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) slaat maandag 15 december om 17.00 uur de eerste paal voor de Scheepmakerstoren op het Wijnhaveneiland. De Scheepmakerstoren wordt gebouwd door bouwbedrijf Midreth bv. De toren omvat 24 'sky-villa's', waarbij iedere woning een hele verdieping beslaat. De top van het gebouw is bedoeld als gemeenschappelijke ruimte, met voorzieningen als een zwembad, sauna en zonneterras. (Voor meer informatie:Communicatie Bestuursdienst, Caroline van Eijkelen, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder Van Sluis en Minister Peijs ondertekenen Havenmeestersconvenant Wethouder Wim van Sluis (Economische Infrastuctuur) en minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) ondertekenen op woensdag 17 december om 8.45 uur op het Ministerie van Verkeer & Waterstaat aan de Plesmanweg 1 - 6 in Den Haag hun handtekening onder het Havenmeestersconvenant. De verzelfstandiging van het Havenbedrijf maakt dat allerlei afspraken opnieuw moeten worden vastgelegd, maar nu met het Havenbedrijf Rotterdam N.V. als contractpartner. (Voor meer informatie: Communicatie Havenbedrijf Rotterdam, Tie Schellekens, tel. 010 - 252 14 30 of Communicatie Verkeer &Waterstaat, Yvonne Keulenaar, tel. 070 - 351 65 82)

Wethouder Van der Tak neemt advies over burgerschap in ontvangst

Op woensdag 17 december neemt wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) om 12.00 uur in kamer 113 van het stadhuis het rapport 'Marginaal of Modern' in ontvangst. Het rapport is het resultaat van het onderzoek naar (het bevorderen van) actief burgerschap onder migranten in Rotterdam. Onderzoekers G. van den Brink en D. de Ruijter van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) voerden dit onderzoek uit in opdracht van het College. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Lelia van der Tak, tel. 010 - 417 23 29)

Burgemeester Opstelten en wethouder Janssens bij ondertekening overeenkomst WK Honkbal 2005 Op woensdag 17 december om 13.00 uur houdt burgemeester Opstelten als gastheer een toespraak bij de ondertekening van de overeenkomst voor het WK Honkbal dat in 2005 in Nederland wordt gehouden. Ook wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) zal bij de ondertekening aanwezig zijn. De speelsteden van het wereldkampioenschap zijn Rotterdam, Amsterdam, Almere, Eindhoven en Haarlem. De overeenkomst wordt ondertekend door de voorzitter van de internationale honkbalbond (IBAF) , Aldo Notari, en de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB), Theo Reitsma. (Voor meer informatie: Rotterdam Topsport, Hans Zoethoutmaar, tel. 010 - 497 12 12 of Communicatie Bestuursdienst, Paul Tissingh, tel. 010 - 417 35 15 en 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Pastors slaat eerste paal Dillenburgblok Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) slaat woensdag 17 december om 13.15 uur de eerste paal voor het Dillenburgblok, aan de Dillenburgstraat in de deelgemeente Feijenoord. Het Dillenburgblok is een project van woningbouwcorporatie De Nieuwe Unie en omvat 69 woningen. Het nieuwbouwblok maakt samen met het zogenoemde 'kopblok' en 'puntblok' onderdeel uit van de kop van het schiereiland Feijenoord. Eerder werd het kopblok al gerenoveerd en volgend jaar zal ook het puntblok worden opgeknapt. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Caroline van Eijkelen, tel. 010 - 417 93 24)

Wethouder De Faria opent Blue Point voor veiligheid

Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op woensdag 17 december om 17.00 uur het Blue Point op het Zuidplein. Blue Point is een portocabin, vanwaaruit het toezicht op het Zuidplein plaatsvindt. Hierdoor wordt duidelijker zichtbaar dat er controle plaatsvindt vanuit onder andere Stadstoezicht, de RET en de politie. De zichtbare controle draagt bij aan een veiliger gevoel onder het publiek dat het Zuidplein bezoekt (locatie Zuidplein-Laag bij bussstation.) De installatie van Blue Point is onderdeel van een reeks maatregelen die worden genomen om het Zuidplein veiliger te maken. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Pastors reikt Bouwkwaliteitsprijs uit

Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) reikt tijdens de Planpresentatie op woensdag 17 december om 18.00 uur aan de Marconistraat 25 in de Rotterdamse Citrusveiling de Bouwkwaliteitsprijs uit. Bij het toekennen van de prijs worden ontwerpen beoordeeld op de woonkwaliteit, de architectonische kwaliteit en de technische kwaliteit. Voor de Bouwkwaliteitsprijs zijn vijf projecten genomineerd: een woningbouwproject aan de Mezenstraat, drive-inwoningen aan de Glanswierstraat, een complex met appartementen en bedrijfsruimte aan de Admiraliteitskade, stadsvernieuwing aan de Hudsonstraat en de renovatie van het Mathenesserplein. (Voor meer informatie: Communicatie dS+V, Petra van Eielst, tel. 010 - 489 55 55)

Burgemeester Opstelten gastheer en juryvoorzitter tijdens eindejaarsdiner van het Erasmus MC Burgemeester mr. Ivo Opstelten is op woensdag 17 december om 19.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis eregast op het eindejaarsdiner voor hoogleraren en afdelingshoofden van het Erasmus Medisch Centrum. Tevens is de burgemeester juryvoorzitter voor de essaywedstrijd van het Erasmus MC. Dat is een wedstrijd waarbij studenten worden uitgenodigd om een essay te schrijven over hun toekomstbeeld van de organisatie. Samen met leidinggevenden, artsen, wetenschappers, en betrokkenen uit het onderwijs wil de Raad van Bestuur een nieuwe visie op het MC ontwikkelen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Edmond Messchaert, tel. 010 - 417 91 19)

Wethouder Van Sluis en burgemeester Opstelten ondertekenen stedelijk convenant Veilig Ondernemen Wethouder Van Sluis (Economische Infrastructuur) en burgemeester Opstelten zetten op vrijdag 19 december om 13.30 uur in kamer 104 van het stadhuis hun handtekening onder een stedelijk convenant Veilig Ondernemen. Andere ondertekenaars zijn: MKB-Nederland, MKB-Rotterdam en de Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond. Doel van het convenant is verminderen van het aantal delicten, verhogen van het veiligheidsgevoel van ondernemers en hun klanten, en verhoging van de aangiftebereidheid. (Voor meer informatie: Communicatie Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Joyce Eskens, tel. 010 - 489 36 13 of 06 - 53 84 39 72 of Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink, tel. 010-417 20 03)

Burgemeester Opstelten overhandigt ambtsketen aan dag- en nachtburgemeester van Pendrecht Burgemeester mr. Ivo Opstelten overhandigt op vrijdag 19 december om 17.00 uur op Plein 1953 aan de dag- en nachtburgemeester van Pendrecht een ambtsketen. De twee hulpburgemeesters onsteken hierna de lichtjes van de hoogste kerstboom van Rotterdam. Bewoners vinden dat de wijk de laatste tijd te veel in de negatieve belangstelling staat. Dat is voor hen reden op eigen initiatief een groots kerstfeest te organiseren. Op deze manier willen zij de vitaliteit die in deze wijk aanwezig is aantonen. (Voor meer informatie: Deelgemeente Charlois, Dominic Schrijer, tel. 010 - 410 74 41)

Burgemeester Opstelten ontsteekt lichtjes in Noorse kerstboom

Burgemeester mr. Ivo Opstelten ontsteekt op vrijdag 19 december samen met de loco-burgemeester van Oslo, de heer Svenn Kristiansen, de lichtjes in de kerstboom die Rotterdam krijgt van zijn Noorse zusterstad Oslo. De kerstviering rondom het ontsteken van de lichtjes begint om 19.00 uur in de hal van het stadhuis. Oslo geeft dit jaar voor de 53e keer een kerstboom aan Rotterdam. De kerstbijeenkomst bestaat uit koor- en samenzang, muziek en korte toespraken van de burgemeester en de heer Kristiansen. Medewerking verlenen stadsbeiaardier Gerard de Waardt en de Koninklijke Zangvereniging Rotte's Mannenkoor. (Voor meer informatie: Externe Betrekkingen Bestuursdienst, Lucienne Longayroux, tel. 010 - 417 20 80)

Wethouder De Faria opent congres over vrouwenbesnijdenis

Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op zaterdag 20 december om 11.00 uur het congres 'De islamitische visie op besnijdenis bij meisjes'. De sprekers op dit congres geven informatie vanuit de Islam en belichten de directe en indirecte risico's voor de volksgezondheid. Besnijdenis bij meisjes vindt vooral plaats bij volken, afkomstig uit de Hoorn van Afrika en de regio Subsahara. Het congres vindt plaats op de Islamitische Universiteit aan de Bergsingel 135 en duurt tot ca. 16.30 uur. (Voor meer informatie: Jacobie Stigter, tel. 010 - 437 33 31)

Wethouder Hulman zingt mee in finale 'Kerstkoren in de metro' Stefan Hulman, wethouder Kunstzaken en Vervoer, zingt op zaterdag 20 december om 16.00 uur mee in het conducteurskoor bij de grande finale van 'Kerstkoren in de metro'. Het eindconcert wordt gehouden op de trappen van het WTC. Traditiegetrouw tracteert de RET de metroreizigers rond kerst op kerstmuziek. Een aantal koren reist op zaterdag 20 december tussen 14.00 en 15.30 uur door het metronet. Op de metrostations Zuidplein en Beurs staan gedurende deze tijd voortdurend koren te zingen. Om 16.00 uur zijn alle koren bijeen op de trappen van het WTC voor de 'grande finale'. De dirigent bij deze muzikale happening is Keimpe de Jong. 'Kerstkoren in de metro' beleeft dit jaar het eerste lustrum. (Voor meer informatie: Communicatie RET, Anita Pak, tel. 010 - 447 59 13)

En verder geeft wethouder Sjaak van der Tak (Sociale Integratie) op woensdag 17 december om 10.30 uur in het Steigenberger Kurhaus hotel te Den Haag een lezing over een sluitende aanpak voor jongeren tijdens het congres 'Plan van aanpak jeugdwerkloosheid'. (Voor meer informatie: Barbara Dekker, Elsevier Congressen, tel. 070 - 441 57 24) opent wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) op donderdag 18 december Finish 2003 het jaarlijkse sportgala waar Rotterdamse kampioenen (amateurs en professionals) worden gehuldigd. Tijdens deze avond, gehouden in het Topsportcentrum Stad Rotterdam (naast de Kuip), zal ook de Rotterdamse sportman, sportvrouw, sportploeg en het Rotterdamse sporttalent van het jaar worden bekendgemaakt. (Voor meer informatie: Stichting Rotterdam Sportsupport, Gwenda den Heeten, tel. 010 - 242 93 15 of 06 - 412 79 636; Rotterdam Topsport, Marc Bakker, tel. 010 - 497 12 12 of 06 - 553 87 899)

Openbare commissievergaderingen en raadsvergadering Alle openbare commissievergaderingen worden gehouden in kamer 7 van het stadhuis, tenzij anders vermeld.

Fysieke Infrastructuur en Verkeer 16 december 9.30 uur (o.m. hoorzitting studenten huisvesting)

Economie Haven en Milieu 17 december 9.30 uur (o.m. verzelfstandiging Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam vanaf 11.00 uur)

Sociale Zaken en Onderwijs 17 december 14.00 uur

Bestuur en Veiligheid 18 december 9.15 - 9.45 uur

Raad 18 december 14.00 uur, Raadzaal (o.m. verzelfstandiging van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam, Rapportage verduistering Museum Boijmans van Beuningen en Regeling leerplichtige Nieuwkomers)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam