Gemeente Lingewaard


Feestjes in kantines niet toegestaan

Bij de gemeente komen regelmatig klachten van de reguliere horeca binnen dat feestjes worden gehouden in gemeenschapshuizen en kantines. Volgens de wet is dit echter niet toegestaan.

In de Drank- en Horecawet is bepaald dat in een gemeenschapshuis, kantine of in een ander gesubsidieerd gebouw (paracommerciële instellingen) geen bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften, feestjes en partijen, mogen worden gehouden.

Deze instellingen zijn vaak met overheidsgeld gesubsidieerd, omdat de activiteiten die er ontplooid worden door de plaatselijke overheid worden beoordeeld als nuttig voor het algemeen welzijn. Het is oneerlijk tegenover de reguliere horeca om deze inrichtingen te gebruiken voor feestjes van persoonlijke aard.

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) van de Koninklijke Horeca Nederland houdt toezicht op de horeca-activiteiten van reguliere horeca en paracommerciële instellingen. Als een overtreding wordt geconstateerd, informeert de BEM de gemeente. De gemeente benadert op haar beurt de para- commerciële instelling om deze te wijzen op de wet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeentewinkel of afdeling Bestuurlijk-Juridische Zaken en Communicatie.

Bericht geplaatst op 15 december 2003