European Commission

IP/03/1700

Brussel, 10 december 2003

De Commissie legt geldboetes op aan de leden van een peroxidekartel

In een vandaag goedgekeurd besluit heeft de Europese Commissie geldboetes voor een totaal van 70 miljoen EUR opgelegd aan Atofina, Peroxid Chemie, Laporte (thans bekend als Degussa UK Holdings), Perorsa en AC Treuhand AG wegens de oprichting van een kartel op de markt voor organische peroxideproducten, een chemische stof die gebruikt wordt in de plastic- en rubberindustrie. Het betreft het langst bestaande kartel dat ooit door de Commissie werd ontdekt en de boete zou veel hoger liggen indien Akzo, dat eveneens deelnam aan de prijsovereenkomst, geen volledige immuniteit had gekregen omdat dit bedrijf als eerste aan de Commissie had toegegeven dat een dergelijk kartel bestond. AC Treuhand is geen producent, maar een in Zwitserland gevestigd consultancybedrijf. Het heeft vanaf eind 1993 een essentiële rol gespeeld in het kartel door vergaderingen te organiseren en bezwarende bewijzen te verbergen, maar moet wegens de nieuwe aanpak enkel een symbolische geldboete betalen.

Volgens de bewijzen die de Commissie heeft verzameld, zijn de belangrijkste producenten van organische peroxiden in Europa tussen januari 1971 en eind 1999 overeengekomen de prijzen te verhogen en onderling de markten te verdelen van organische peroxiden of van organische chemische producten met dubbele zuurstofbinding die worden gebruikt voor de productie van plastic en rubber. De markt is in de Europees economische ruimte jaarlijks ongeveer 250 miljoen EUR waard.

Het kartel werd gevormd door Akzo, Luperox (later opgeslokt door Atochem dat ondertussen werd omgedoopt tot Atofina) en Peroxid Chemie.

Peroxidos Organicos (Perorsa) in Spanje trad in 1975 toe tot het kartel. Laporte (gekocht door Degussa en omgedoopt tot UK Ltd. in 2001) deed dit in 1992 na volledige zeggenschap te hebben verworven over Peroxid Chemie.

Met een totale duur van 29 jaar is dit het langst bestaande kartel dat ooit door de Commissie werd ontdekt.

Swiss consultancy AC Treuhand speelde vanaf 1993 een essentiële rol in het kartel door, vaak in Zurich, vergaderingen te organiseren en "roze" en "rode" documenten op te stellen waarop de afgesproken marktaandelen waren vermeld en die het pand van AC Treuhand niet mochten verlaten. Het bedrijf vergoedde zelfs de reiskosten van de deelnemers om geen sporen te laten van de illegale bijeenkomsten.

De Commissie heeft vastgesteld dat het kartel een zeer ernstige inbreuk vormde op artikel 81, lid 1, van het Verdrag betreffende de Europese Unie en artikel 53 van de EER-Overeenkomst. Zij legde de volgende geldboetes op:
* Atofina S.A. 43.47 miljoen EUR
* Peroxid Chemie GmbH & Co KG. 8.83 miljoen EUR
* Degussa UK Holdings Ltd. en Peroxid Chemie GmbH
* & Co KG (solidair) 16.73 miljoen EUR
* Peroxidos Organicos S.A (Perorsa) 0.5 miljoen EUR
* AC Treuhand AG 1000 EUR
* Akzo (Akzo Nobel Polymer Chemicals B.V,
* Akzo Nobel N.V, Akzo Nobel Chemicals International B.V) 0 EUR

De boetes voor Atofina, Degussa UK Holdings en Peroxid Chemie werden aanzienlijk verhoogd omdat het niet de eerste keer was dat zij werden betrapt op deelneming aan kartelafspraken.

Atofina was reeds eerder betrokken bij vier andere kartels: peroxi-producten (besluit van 23 november 1984), polypropyleen (besluit van 23 april 1986), LdPE (besluit van 21 december 1988), PVC (besluiten van 21 december 1988 en 27 juli 1994). Laporte (thans Degussa UK Holdings) en Peroxid Chemie namen eveneens deel aan het peroxikartel.

De sanctie tegen AC Treuhand is wegens de nieuwe aanpak beperkt. Maar de boodschap is duidelijk: bedrijven die kartels organiseren of de vorming ervan vergemakkelijken, en dus niet alleen de leden van kartels moeten weten dat zij kunnen worden betrapt en dat hen voortaan zeer hoge boetes zullen worden opgelegd.

Akzo Nobel Chemicals, dat als eerste begin 2000 met de Commissie contact heeft opgenomen om doorslaggevende informatie over het kartel te verstrekken, is om die reden ontsnapt aan een boete overeenkomstig de clementieregeling van de Commissie van 1996^(1) . In februari 2002 versterkte de Commissie haar desbetreffend beleid (2002 clementieregeling(2)) om beter kartels te kunnen destabiliseren en uit te schakelen.

Ook Atochem (Atofina) benaderde de Commissie met informatie, maar ontving geen volledige immuniteit omdat dit bedrijf niet het eerste was om dit te doen. De boete werd, zoals ook voor andere deelnemers, verlaagd omdat het bedrijf heeft meegewerkt aan het onderzoek van de Commissie.

Achtergrond

Bij het berekenen van geldboetes op het gebied van kartels houdt de Commissie rekening met de ernst van de inbreuk, de duur ervan en het bestaan van eventuele verzwarende of verzachtende omstandigheden. Zij houdt tevens rekening met het marktaandeel van het bedrijf en zijn algemene omvang. De boete bedraagt echter nooit meer dan 10% van de totale jaarlijkse omzet van het bedrijf zoals is vastgesteld in de betreffende verordening.

Akzo en Atochem zijn de belangrijkste producenten van organische peroxiden in de wereld. In Europa bedraagt het aandeel van Akzo ongeveer 43%, van Atochem ongeveer 25% en van Laporte ongeveer 20%. Perorsa heeft een marktaandeel van ongeveer 3%, maar is marktleider in Spanje.

(1) HYPERLINK "http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/legislation/96c207_en .html" http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/legislation/96c207_en. html

(2) HYPERLINK "http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/leniency/#cartel_leni ency" http://europa.eu.int/comm/competition/antitrust/leniency/#cartel_lenie ncyPublicatieblad C 45 van 19 februari 2002.