ESSENT NV http://www.essent.nl

Essent gaat belang in Van Gansewinkel verkopen

Essent zal haar 45 % belang in het afvalinzamelingbedrijf Van Gansewinkel Groep (VGG) uit Soerendonk gaan verkopen. Een en ander vloeit voort uit een bijstelling van de strategie van Essent. Medio 2003 is het besluit genomen dat de onderneming zich zal gaan concentreren op de energieactiviteiten. Ten grondslag aan dit besluit liggen externe ontwikkelingen zoals de liberalisering van de energiemarkt en de voortgaande consolidatie op die markt, in combinatie met de omstandigheid dat de resultaten binnen de milieudivisie van Essent onder druk kwamen als gevolg van, naar goedkope buitenlandse stortplaatsen, weglekkende afvalstromen. Deze koerswijziging van Essent houdt in dat op afvalgebied alleen de zorg voor stortplaatsen en de energieopwekking door afvalverbranding nog als kernactiviteiten worden beschouwd. De overige activiteiten worden afgestoten. Met dit proces is inmiddels na de zomer van 2003 een start gemaakt. Aanvankelijk is overwogen dat het aanhouden en mogelijkerwijs uitbreiden van het belang in Van Gansewinkel interessant zou kunnen zijn met het oog op de toevoer van afval naar de verbrandingsinstallaties. Inmiddels heeft Essent zich echter door middel van langjarige contracten met meerdere inzamelaars verzekerd van de aanvoer van voldoende afval. Dat, gevoegd bij het besluit dat de bestaande afvalverbrandingscapaciteit voorlopig niet zal worden uitgebreid omdat het investeringsklimaat wordt gefrustreerd door de al genoemde oneigenlijke concurrentie van buitenlandse stortplaatsen, heeft er toe geleid dat Essent heeft besloten dat de participatie in Van Gansewinkel beter kan worden beëindigd. Ook al omdat Van Gansewinkel, als gezond bedrijf met een inspirerend management en aansprekende resultaten, niet in haar groei moet worden belemmerd door de gewijzigde strategie van Essent. Het voorgenomen besluit heeft geen personele consequenties.

De verkoop van het belang van Essent in Van Gansewinkel zal op een zorgvuldige wijze en zonder tijdsdruk plaatsvinden.
---


---
Profiel van Essent: Essent is - met als thuismarkt het zuiden en noordoosten van Nederland
- marktleider in de Nederlandse energiemarkt en actief in de gehele energieketen: van productie tot verkoop aan eindverbruikers. Daarnaast opereert Essent ook in Duitsland en België. Essent heeft 2,6 miljoen klanten in de energiemarkt, is het tweede kabeltv-bedrijf in Nederland en heeft een aandeel van 23 % in de afvalmarkt. De jaaromzet bedroeg in 2002 ruim 6,9 miljard euro. Bij Essent werken 12.500 mensen.

Nadere informatie: www. essent.nl

Woordvoering: Jan Veenstra, manager Corporate Communicatie, tel. 026 - 8511041 Voor overige vragen: Press Office Essent: tel. 0800 02 44
022.

15 dec 03 12:05