Rabobank Nederland

TANS en Rabobank stimuleren jonge innovatieve ondernemers met prijs Rabobank Nederland, 15/12/2003 10:43
---

Yitrib Akarini heeft met zijn ondernemersplan voor Marensol de eerste prijs gewonnen in de Intercultural Business Plan Quest. De hoofdprijs van EUR 10.000 is vrijdagavond uitgereikt.

De tweede prijs van EUR 5.000 is gewonnen door Janneke van der Eijk met haar ondernemersplan voor Sport en Africhtingsstal De Elzen. De wedstrijd werd georganiseerd door Rabobank Nederland in samenwerking met de multiculturele netwerkorganisatie TANS, een stichting voor ambitieuze allochtone jongeren.

Marensol is een bedrijf dat zonneboilers verkoopt in Tanger (Marokko). De juryleden waren onder de indruk van het plan en de aanvullende strategische visie. Jury-voorzitter Martin Hofstede, algemeen directeur van Rabobank Heerhugowaard: "De heer Akarini heeft goede gedachten over de core business en heeft de productie uitbesteed aan een betrouwbare partner. Nu de verkopen hier aanleiding toe geven wordt de juiste keuze gemaakt om de productie naar Marokko te halen en dit in een joint venture te doen."

De tweede prijswinnaar, Sport en Africhtingsstal De Elzen richt zich op het africhten en doortrainen van jonge paarden. Tevens biedt De Elzen pensionvoorziening, training en professionele begeleiding aan wedstrijdgerichte ruiters. Aysel Alkan won met Multitaste de derde prijs ad EUR 2.500. Multitaste is cultureel en maatschappelijk verantwoordt cateringbedrijf voor kant en klare culinaire specialiteiten met een mondiale presentatie.

Doel van de ondernemerschapwedstrijd is om jonge ondernemers te stimuleren om een professioneel en innovatief ondernemingsplan op te stellen en een succesvolle onderneming op te starten. Uit de praktijk blijkt dat vooral allochtone ondernemers niet genoeg in ondernemersnetwerken participeren en daardoor veel relevante informatie en kennis missen. Daarom moeten zij extra gestimuleerd en ondersteund worden om een onderneming op te zetten of door te starten.

Gedurende het project, gestart in juni 2003, werden verschillende bijeenkomsten gehouden waarbij iedere deelnemer feedback kreeg van een deskundige begeleider. Door middel van workshops en seminars lag de nadruk op kennisuitwisseling. Na iedere bijeenkomst kon de deelnemer met de nieuwe kennis zijn ondernemingsplan verder vorm geven.