Gasunie

PERSBERICHT

Beslissing over aanleg bbl wordt begin 2004 verwacht

Ofgem, de energietoezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, heeft onlangs bekend gemaakt, dat zij van plan is om de BBL - de geplande gaspijpleiding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk - ontheffing te verlenen van een aantal Europese regels op het gebied van gastransport. Ook de minister van Economische Zaken in Nederland heeft kort geleden aangegeven positief te staan tegenover een dergelijke ontheffing. De Europese Commissie dient met een door de nationale autoriteiten verleende ontheffing in te stemmen. Nu het oordeel van zowel Ofgem als de minister van Economische Zaken bekend is, wordt ook op korte termijn een uitspraak vanuit Brussel verwacht. GTS (Gastransport Services, de transporttak van N.V. Nederlandse Gasunie) acht ontheffing noodzakelijk om de investering in de BBL te rechtvaardigen.

GTS heeft verdere voortgang geboekt met het leidingproject, dat over een lengte van 235 kilometer Balgzand (Nederland) en Bacton (Verenigd Koninkrijk) met elkaar zal verbinden. De comfortbrieven van de nationale autoriteiten zijn een belangrijke voorwaarde voor een definitief positief besluit over de aanleg van de BBL, dat de volgende maand wordt verwacht.

De BBL vergt een investering van circa 500 miljoen Euro. Door deze leiding zal het gas worden vervoerd dat door Gasunie Trade & Supply - de handelstak van Gasunie - vanaf 2006/2007 aan het Engelse Centrica wordt geleverd. Ook andere partijen hebben zich inmiddels geĂŻnteresseerd getoond in de BBL. De gesprekken met deze partijen zijn in een afrondend stadium. Op basis van de uitkomsten daarvan zal uiteindelijk de beslissing worden genomen over de diameter van de aan te leggen leiding.

Onlangs heeft GTS met haar Belgische collega Fluxys een samenwerkingsovereenkomst gesloten die participatie van Fluxys in de BBL beoogt. GTS wordt meerderheidsaandeelhouder in de nog op te richten vennootschap die de BBL zal gaan exploiteren. Participatie van meer partijen wordt door GTS en Fluxys tot de mogelijkheden gerekend.

Groningen, 15 december 2003



Gasunie