Gemeente Geldermalsen

Nieuwe huisvesting voor Streekarchivariaat West-Betuwe

15 december 2003 - Het Streekarchivariaat West-Betuwe beheert de oude archieven van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Ook heeft het de zorg voor tal van oude archieven van kerkgenootschappen, verenigingen en instellingen uit deze drie gemeenten.

Vanaf de oprichting van het Streekarchivariaat waren de archieven op verschillende locaties gehuisvest. In deze beginperiode was ook nog het Waterschap Rivierenland met een eigen archief aangesloten. De centrale standplaats was het gemeentehuis te Geldermalsen waar echter de ruimte voor bezoekers om stukken in te zien niet optimaal was.

De situatie is onlangs gewijzigd. Het archief van het Waterschap Rivierenland is naar Tiel gegaan. Het voormalige kantoor naast het gemeentehuis te Geldermalsen is door de gemeente aangekocht en voor eigen gebruik ingericht. Binnen dit nieuwe gebouw aan de Kuipershof 4 heeft het Streekarchivariaat WestBetuwe een nieuw onderkomen gekregen. Een perfect ingerichte archiefruimte die voldoet aan alle eisen die hieraan worden gesteld met daarbij een ruimte waar bezoekers in alle rust stukken kunnen inzien. Er is nu ook altijd een medewerker van het Streekarchivariaat aanwezig om bezoekers bij hun speurtocht door de oude archieven te helpen. Inmiddels is hier ook het oude archief van de gemeente Neerijnen ondergebracht. Het Streekarchief heeft nu alleen nog maar een dependance in het gemeentehuis van Lingewaal (Asperen). Voor de beeldvorming: de oude gemeentelijke archieven van Geldermalsen en Neerijnen omvatten de periode van 1450 tot en met 1977.

Bezoekers van het Streekarchief kunnen na het maken van een afspraak in Geldermalsen terecht op maandag tot en met donderdag, in principe tussen 08.30-12.00 en 13.00-16.00 uur. Een afspraak kan worden gemaakt via telefoonnummer 0345-586638 of 586590.