Haagse Hogeschool

Persbericht, 15 december 2003

Regioregisseurs evalueren hun resultaten:

Structureel aanhalen banden tussen mkb en hbo

De komende jaren zullen in het teken staan van het optuigen en versterken van de kenniseconomie. Een belangrijke rol wordt daarbij toebedacht aan het hoger beroepsonderwijs: essentieel is de versterking van de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven. Het omvormen van onze samenleving naar een kennissamenleving kan niet zonder de ontwikkeling, de verspreiding én de toepassing van kennis. Daarbij zullen de vraag naar kennis en het aanbod van kennis, beter dan nu het geval is, op elkaar moeten aansluiten. Het ministerie van OC&W zet daar sterk op in.

Regioregisseur haalt band aan met het mkb Idealiter is er sprake van wisselwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven bij de ontwikkeling en toepassing van nieuwe kennis. In deze ideale situatie levert de hogeschool toegepast onderzoek, sterk op de praktijk gericht, en vertaalt het de aanwezige kennis naar praktische kennis, toegankelijk voor het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven zorgt ervoor dat kennis uit de praktijk terechtkomt in het onderwijs. In de praktijk is die ideale situatie er niet. Om dit systeem van kenniscirculatie te laten ontstaan moeten de (toegangs)barrières tussen hogescholen en het mkb geslecht worden. Een stap in dit proces is ervoor te zorgen dat de onbekendheid die er over en weer bestaat bij zowel mkb als hogeschool te verminderen en het imago te verbeteren. Vanuit die doelstellingen hebben de afgelopen drie jaren drie regioregisseurs geëxperimenteerd met het aanhalen en versterken van de band met het midden- en kleinbedrijf. In Den Haag, Deventer en Enschede is met subsidie van het ministerie van Economische Zaken en steun van MKB-Nederland gepoogd de kennis van de hogeschool toegankelijk te maken voor en beschikbaar te stellen aan het mkb in de regio.

Regioregisseur Den Haag: makelen en schakelen De drie regioregisseurs zijn vanuit zeer verschillende invalshoeken van start gegaan. In Den Haag is de meeste aandacht van de regioregisseur uitgegaan naar het makelen en schakelen: het begeleiden van de ondernemer en het vertalen van diens kennisvraag naar een binnen het onderwijs uit te voeren oplossing, vaak middels de inzet van studenten in projectvorm. In Deventer heeft de regioregisseur veel energie gestoken in het ontwikkelen van cursussen, speciaal gericht op de behoeften van het mkb in de regio. De regioregisseur in Enschede heeft zich sterk gericht op enerzijds het met raad en daad begeleiden van startende ondernemers en anderzijds het bevorderen van aandacht voor het mkb binnen het curriculum. Zo is een staalkaart van middelen en mogelijkheden ontstaan om de kennistransfer tussen hbo en mkb daadwerkelijk vorm te geven.

Congres De Regioregisseur als sluitsteen Nu, aan het einde van het pilotproject, willen de drie regioregisseurs inzicht geven in hun werkwijzen en de resultaten evalueren, zodat andere hogescholen kunnen profiteren van hun ervaringen. Op 16 december wordt daarom op de Saxion Hogeschool Deventer een groot congres georganiseerd, waar naast het ministerie van OC&W en staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken ook Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland en Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad acte de présence zullen geven. Het onderstreept het grote belang dat allerhande partijen hechten aan het op gang brengen van de kennistransfer tussen het hbo en het bedrijfsleven.

Het congres De Regioregisseur als sluitsteen vindt plaats op 16 december 2003, Saxion Hogeschool Deventer. Meer informatie vindt u op de website www.regioregisseur.nl Daar kunt u zich ook aanmelden als bezoeker.

Persbericht, 4 december 2003