Socialistische Partij

SP wil reddingsplan voor `evenwichtige' koopkracht

15-12-2003 * In het debat met de minister-president dat dinsdag plaatsvindt, zal de SP pleiten voor een reddingsplan koopkracht voor chronisch zieken en gehandicapten. Deze week heeft de Tweede Kamer de laatste gelegenheid om de ongewenste gevolgen van het kabinetsbeleid te corrigeren. Na wekenlang debatteren blijven de gevolgen van het beleid volgens de SP, zeker voor chronisch zieken en gehandicapten, onaanvaardbaar en zeker niet evenwichtig, zoals het kabinet beweert.

SP-Kamerlid Agnes Kant: Natuurlijk zijn onze politieke keuzes anders dan die van het kabinet; zo zou het ziekenfondspakket niet uitgekleed moeten worden. Maar al ben je het wél eens met het kabinetsbeleid, dan hoef je je nog niet neer te leggen bij de gevolgen voor de mensen met een minimuminkomen, een chronische ziekte of een handicap.

De SP stelt daarom het volgende reddingsplan voor:
1. Fysiotherapie en zelfzorgmiddelen blijven voor chronisch zieken in het pakket en er komt geen verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg.
2. Geen bezuiniging op de huursubsidie, en voorlopig een stop op de huurverhogingen.
3. Herstel van de koppeling in 2004.

Berekeningen van de SP wijzen uit dat deze maatregelen het forse koopkrachtverlies bij chronisch zieken en gehandicapten wegnemen. Het voorgestelde pakket maatregelen wordt gedekt door de verlaging van de ziekenfondspremie in 2004 met 0,063% te verminderen en de AWBZ-premie met 0,04% te verhogen. Het ongedaan maken van de bezuinigingen op de huursubsidie wordt gedekt door gebruik te maken van de nog niet besteedde middelen op de VROM-begroting. Daarnaast leidt een huurstop ook tot lagere uitgaven aan huursubsidie in 2004. Het herstel van de koppeling wil de SP dekken door het toptarief van de inkomstenbelasting met ongeveer 2% te verhogen.

Overigens was het ministerie van SZW niet bereid om de voorstellen van de SP door te berekenen op zijn inkomenseffecten.