Provincie Flevoland


Bijdrage voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg



Klimaatscan: Flevoland toonaangevend op gebied van duurzame energie

Voor Flevoland is bekeken op welke gebieden van klimaat- en energiebeleid de provincie actief is en wat de kansen en bedreigingen zijn voor het beleid. Uit het door Novem uitgevoerd onderzoek, de zogenaamde Klimaatscan, blijkt de provincie een echte voorloper te zijn. Met name op het gebied van Duurzame energie, waaronder windenergie, gooit de provincie hoge ogen.

Uit de Klimaatscan blijkt dat de provincie voor een aantal themas uit de provinciale Menukaart Energie- en Klimaatbeleid, zoals energie in de bouw, het zogeheten actieve niveau grotendeels heeft bereikt. De menukaart onderscheidt drie niveaus, oplopend van actief via voorlopend naar innovatief. Er zijn activiteiten uitgevoerd op voorlopend en op innovatief niveau. Dit geldt voor energie in provinciale gebouwen, energie in het landelijk gebied en verkeer. Op het gebied van Duurzame energie is grotendeels het innovatieve niveau al bereikt.

Specifieke kansen voor klimaatbeleid doen zich voor bij:
* De voorgenomen renovatie van het provinciehuis;
* Duurzame energie, met name windenergie, maar ook andere opties;
* Agrarische sector, onder meer glastuinbouw;
* Provinciale infrastructuur.

Voor verdere intensivering is extra aandacht nodig op het gebied van de (interne)organisatie en samenwerking. Daarbij is de samenwerking met de gemeenten van belang.

De provincie vraagt subsidie aan bij het ministerie van VROM. Dit gebeurt op basis van de subsidieregeling behorende bij het Klimaatconvenant, een afspraak gemaakt tussen rijk, provincies en gemeenten voor het intensiveren van de uitvoering van klimaatbeleid. In totaal is er voor de provincie Flevoland ca. 200.000,-- euro beschikbaar voor een periode van vier jaar. De provincie zorgt zelf voor de inbreng van een gelijk bedrag aan cofinanciering. Met de subsidie kan de provincie de uitvoering van haar beleid intensiveren.