GVB


Sector Algemeen Directeur Afdeling Concern Communicatie Postbus 2131 1000 CC Amsterdam Telefoon 020 ­ 460 59 72 Telefax 020 ­ 460 58 43 Persbericht E-mail: communicatie@gvb.nl www.gvb.nl 8 december 2003

Nachtbussen grootste verandering in nieuwe dienstregeling

Stappers binnenkort meer gemak van de bus Op 14 december start de nieuwe dienstregeling van het GVB. In de nieuwe dienstregeling zijn, zoals ieder jaar, vernieuwingen aangebracht om het openbaar vervoer beter af te stemmen op de voorkeuren van zoveel mogelijk reizigers. De grootste verandering dit jaar is de dienstregeling van de nachtbussen: per 15 december (van zondag op maandag) meer nachtbussen, de hele nacht door en betere routes betekenen een forse vooruitgang voor de reizigers van de nachtbussen. Met het campagnelabel `het GVB gaat vooruit' plaatst het GVB de nieuwe dienstregeling in een groter geheel van verbeteringen van het Amsterdamse openbaar vervoer. Verbeteringen die een positieve invloed hebben op de kwaliteitsbeleving van de reizigers zoals uit de regelmatige onderzoeken van het GVB blijkt. Het GVB zet deze en volgende week een uitgebreide publiciteitscampagne in ­ met onder meer de GVB krant die huis-aan-huis wordt verspreid in heel Amsterdam en Amstelveen, posters en advertenties ­ om iedereen op tijd op de hoogte te brengen van de veranderingen.

De nachtbussen In de nacht van zondag 14 op maandag 15 december krijgt Amsterdam een heel nieuw nachtnet. Het zogenaamde `gat in de nacht' (een periode van 1 à 2 uur waarin geen bussen reden) is gedicht nu de nachtbussen de hele nacht door gaan rijden. Minimaal 1 keer, maar vaak ook 2 keer per uur. Er komen meer lijnen ­ het waren er 8, het worden er 12 ­ en ook de routes en de lijnnummers zijn veranderd. Vanaf het Centraal Station vertrekken straks twaalf nachtbussen. Zes daarvan doen het Rembrandtplein en de andere zes het Leidseplein aan. Via korte snelle routes gaan de bussen naar de diverse buitenwijken in Amsterdam en Amstelveen. Daar maken de bussen een uitgebreide ronde waardoor reizigers dicht bij hun huis kunnen in- of uitstappen.

Wijziging tram en bus Ook enkele tram- en buslijnen overdag (en 's avonds) worden gewijzigd. Er komt een nieuwe buslijn bij (164; Slotervaart ­ Schiphol), de routes van drie buslijnen veranderen (bus 39, 165, 222), er vervallen enkele lijnen (220, 227, 282 en 581) en twee buslijnen krijgen een andere dienstregeling (lijn 43 en 61). Tenslotte krijgen elf buslijnen een nieuw lijnnummer. Tramlijn 6 gaat ook 's avonds en in het weekend rijden en lijn 16 rijdt al sinds half november door naar het VU medisch centrum. Tijdens de nieuwe dienstregeling, halverwege 2004, gaat sneltram 51 doorrijden naar Amstelveen Westwijk en tramlijn 10 naar het Azartplein in het Oostelijk Havengebied.

Klantenservice beter bereikbaar Verbetering van informatievoorziening is een continue zorg van het GVB. Op diverse terreinen wordt vooruitgang geboekt. De automatische halte-afkondiging waarover de nieuwe trams van het
---

blad 1 van 2


vervolg van persbericht

Datum 8 december 2003 Pagina 2

GVB beschikken, wordt binnenkort ook geïnstalleerd in alle bussen (de Sternetbussen van en naar Schiphol zijn al voorzien). Alle stations van sneltram lijn 51 in Amstelveen krijgen nieuwe haltevoorzieningen voor de wachtende reizigers op het perron. Daardoor zal de informatievoorziening op de halte beter tot zijn recht komen. Steeds meer mensen maken gebruik van de website van het GVB om vertrektijden op te zoeken. De informatie die in alle haltes in Amsterdam hangt, is toegankelijk via www.gvb.nl. En voor wie geen toegang tot internet heeft, is een nieuw dienstregelingboekje verkrijgbaar. Ook voor vragen, opmerkingen en klachten van reizigers heeft het GVB haar toegankelijkheid vergroot. GVB klantenservice is sinds 1 december dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur.

Informatiecampagne Het GVB voert deze en volgende week een informatiecampagne om alle reizigers in te lichten over de ingang van de nieuwe dienstregeling. Daarbij worden posters, advertenties, een GVB Krant, beeldschermen in de nieuwe trams, de GVB website, een speciale folder voor de nachtbussen en promotieteams ingezet.

blad 2 van 2