Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Minister Brinkhorst akkoord met verlening vergunningen voor WLL
Nummer: 428
Datum: 15-12-2003



Minister Brinkhorst van Economische Zaken is akkoord met de verlening van twee vergunningen voor Wireless Local Loop (WLL). Vanaf 1 september 2003 konden aanvragen worden ingediend voor twee landelijke vergunningen. Daarna is een veiling gehouden, waarop vijf partijen hebben geboden. De vergunning voor gebruik van de frequenties in de 2,6 GHz band is gegaan naar Versatel voor EUR 760.002 en voor de frequenties in de 3,5 GHz band naar Enertel., die er EUR 4.000.075 voor betaalt. De vergunningen zijn geldig tot respectievelijk 2008 en 2015.

Wireless Local Loop (WLL) is een (digitaal) radiosysteem waarmee het mogelijk is vaste draadloze breedbandverbindingen te leggen tussen een centrale antenne en een aantal vast opgestelde decentrale punten. Die centrale antenne is dan op zijn beurt met een breedbandverbinding weer aangesloten op bijvoorbeeld een centrale.

Toepassing
Het systeem is met name ontwikkeld om bedrijfstelefooncentrales op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen aan te sluiten op het vaste net, zonder dat daarvoor kabels in de grond hoeven te worden gelegd. Daarmee worden dergelijke verbindingen veel flexibeler en sneller te realiseren. Zodra de centrale antenne is geplaatst, kan vrij eenvoudig een kleine gerichte antenne bij een nieuwe klant geplaatst worden. Die klant kan een bedrijf met eigen centrale zijn, maar bijvoorbeeld ook een GSM operator die een basisstation aan wil sluiten.

WLL leent zich voor zowel stedelijke als landelijke toepassing. Het verzorgingsgebied van één basisstation beperkt zich, mede afhankelijk van de gebruikte frequentieband, tot een afstand van enkele kilometers van het basisstation (stedelijke toepassing) tot enkele tientallen kilometers (landelijke gebieden).